Logo bosscheomroep.nl
Een van de kunstenaars die een plek hebben gevonden in ateliercomplex DM2 op het PoeldonkterreinFoto: Niek Geneuglijk
Een van de kunstenaars die een plek hebben gevonden in ateliercomplex DM2 op het PoeldonkterreinFoto: Niek Geneuglijk

Atelier Beheer Stichting zet in op groei in de regio

's-HERTOGENBOSCH – Al 10 jaar zet de Atelier Beheer Stichting (ABS) zich in voor kunstenaars die een werkplek zoeken in 's-Hertogenbosch e.o. Inmiddels beschikt de stichting over bijna 100 permanente ateliers en vele tijdelijke locaties. Nieuwste aanwinst is ateliercomplex DM2 op het Poeldonk terrein, dat eind 2017 werd geopend, een initiatief van een klein groepje kunstenaars. De ambitie voor 2018 e.v. is vooral om nog verder te groeien.

Door Astrid Berkhout

"De ABS is in 2007 opgericht door een aantal kunstenaars die in Nova Zembla zaten", vertelt directeur Wytse Bakker. "Dit vanuit een duidelijke behoefte om een atelierbeleid op te zetten in de stad. Er waren op dat moment wel verschillende atelierpanden in 's-Hertogenbosch, maar praktisch was een en ander niet goed geregeld. In de loop der jaren heeft de ABS zich ontwikkeld tot een professionele organisatie die alles in goede banen leidt en het vaste aanspreekpunt vormt voor kunstenaars en pandeigenaren. Het is ons doel om een bijdrage te leveren aan het culturele klimaat in 's-Hertogenbosch door het beschikbaar stellen van betaalbare panden voor kunstenaars."

Financiële onafhankelijkheid
"We krijgen nog maar zeer beperkt subsidie vanuit de gemeente 's-Hertogenbosch. Om financieel volledig onafhankelijk te worden, zoeken we in 2018 uitdrukkelijk de samenwerking op met de randgemeenten; hier wonen immers veel mensen die atelier houden in 's-Hertogenbosch. Op die manier hopen we verder te kunnen groeien. Ook door de grenzen van onze doelgroep op te zoeken; naast de autonome beeldende kunstenaars - zowel professionals als amateurs - willen we o.a. vormgevers, architecten, muzikanten en fotografen meer gaan bedienen. Zonder daarbij overigens in het vaarwater te willen komen van bijvoorbeeld de BIM. Ik noem dat 'ondernemen op het scherpst van de snede'. Als stichting huren wij voor een scherpe prijs panden, om die vervolgens voor een iets hogere prijs te verhuren. Wij hoeven geen winst te maken, we zijn er echt voor de kunstenaars in de stad. We zien dat ons werk daadwerkelijk effect heeft. Gerenommeerde kunstenaars als Gijs van Lith zijn ooit bij ons begonnen; Van Lith startte in de DMT-Loods en huurt nu nog steeds een atelier van ons."

Zelfstandig projectontwikkelaar
"Nova Zembla was onze eerste permanente locatie, in de loop der tijd zijn er meer bijgekomen, o.a. de tweede verdieping van de Willem Twee Fabriek en de Ridderspoorstraat (waar tevens SOS Rommelmarkt, de Zelfkrant en de fietswerkplaats gevestigd zijn). Een aantal kunstenaars heeft zelf onlangs DM2 op het Poeldonk terrein gerealiseerd, met in totaal 8 werkplekken. Een ander mooi voorbeeld is De Cactus in de Mengfabriek van de Heus, dat we voor tenminste 5 jaar in beheer hebben gekregen van de gemeente 's-Hertogenbosch. Deze kleinschalige, multifunctionele werkruimte van 110 m2 biedt plaats aan 8 tot 9 kunstenaars en is geheel zonder subsidie tot stand gekomen. Als ABS hebben we vanuit ons eigen vermogen 20.000 euro voorgeschoten aan de betrokken kunstenaars, zodat mensuren en materialen betaald kunnen worden. Via een opslag op de huur betalen ze vervolgens de gedane investering verspreid over 4 tot 5 jaar aan ons terug. Daarmee stellen we ons als ABS in feite op als zelfstandig projectontwikkelaar. Dit is een belangrijke lijn voor de toekomst. Het ondersteunen van kleinschalige initiatieven die vanuit de mensen zelf worden ontwikkeld. Nu de woningmarkt weer aantrekt, ligt onze focus sowieso op het uitbreiden van de permanente locaties. Daarbij houden we ons oog specifiek gericht op De Heus en de Poeldonk."

Leefbaarheid in de wijk
De ABS maakt ook veelvuldig gebruik van leegstaande panden als tijdelijke locaties, zoals de Zwartbroekweg en de Kruisstraat. "De DMT-Loods aan de Paardskerkhofweg is bijvoorbeeld heel belangrijk geweest. In de Celciusstraat doen we momenteel een test. Dankzij subsidie vanuit het rijk hebben we hier palet kachels neer te zetten, een milieuvriendelijke manier van verwarmen. Deze kachels kunnen we weer meenemen naar het pand waar voorheen basisschool De Noorderlicht was gehuisvest. Dit wordt een nieuwe permanente locatie en we willen hier een duurzaam pand van maken door o.a. zonnepanelen op de daken. Het wordt een prachtige enclave midden in de Slagen. De buurt is na de aanvankelijke koudwatervrees erg betrokken bij het geheel. Zo zie je dat dit soort initiatieven ook een positief effect hebben op de leefbaarheid in de wijk!"


Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox