Logo bosscheomroep.nl
Er wordt druk gerepeteerd voor ‘Familie Boschveld’ Foto: Niek Geneuglijk
Er wordt druk gerepeteerd voor ‘Familie Boschveld’ Foto: Niek Geneuglijk

Verhalen bewoners wijk Boschveld krijgen een podium in 'Familie Boschveld'

's-HERTOGENBOSCH – Na het succes van de muziek- en theaterroute 'Held van Boschveld' in het najaar van 2016 vindt op donderdag 18 en vrijdag 19 januari 2018 wederom een bijzondere voorstelling plaats in de wijk Boschveld. Onder de titel 'Familie Boschveld' zullen verschillende verhalen over familie de revue passeren, in een aansprekende mengeling van muziek, beeld, zang en spel. Wijkbewoners zijn op verschillende manieren betrokken; als muzikant, speler, danser, verteller of achter de schermen. Hun verhalen vormen het beginpunt van de voorstelling.

Door Astrid Berkhout

Boschveld is een actieve en levendige wijk, getuige de vele initiatieven die daar plaatsvinden. Denk aan de BoschveldWereldkeuken, maar ook de Fietswerkplaats, de Klussendienst, de Boschveldtuin en nog meer initiatieven, verenigd in de coöperatie Copernikkel. Het zijn vaak voor een groot deel dezelfde mensen die elkaar steeds weer tegenkomen in verschillende projecten en elkaar weten te inspireren. Het gevoel van verbondenheid kwam in het najaar van 2016 tot uiting in de tweedaagse voorstelling 'Held van Boschveld'. Er kwamen ongeveer 400 bezoekers op af, waarmee deze een succes kan worden genoemd. "De opkomst was echt boven verwachting", vertelt theatermaker Janneke Franke. "Het idee was er al eerder om een lichtjesroute te organiseren, met de kerstlichtjesroute in Loosdrecht – waarin het kerstverhaal wordt verbeeld – als voorbeeld. Om die reden hebben we deze keer bewust voor hartje winter gekozen; in deze periode is het koud en donker, dan kunnen we allemaal wel wat licht in ons hart gebruiken."

Positief en negatief
Wederom vormen de verhalen van wijkbewoners het startpunt van de voorstelling. Janneke, zelf woonachtig in Boschveld, heeft hiervoor 10 personen geïnterviewd. "Daarbij hebben we het o.a. gehad over wat familie voor hen betekent en wat het familiegevoel voor hen inhoudt. De achtergrond van de geïnterviewden is heel divers; van een echtpaar met een gemengd huwelijk (hij Nederlands, zij Marokkaans) tot een moeder en dochter die samen het kleinkind opvoeden. Het verbaasde me hoe openhartig iedereen was tijdens de gesprekken. Zowel positieve als negatieve verhalen zijn de revue gepasseerd, soms was het voor de betrokkenen behoorlijk confronterend. Ik heb ook nog kunnen putten uit sommige van de gesprekken die ik vorig jaar al heb gehad met verschillende wijkbewoners." "Ik voel als theatermaker duidelijk de verantwoordelijkheid om zorgvuldig om te gaan met deze persoonlijke verhalen. Ik wil dat ze het idee hebben dat ze goed worden neergezet in de voorstelling. Het gaat immers om hún verhaal." Tien studenten van het leerbedrijf van de theateropleiding van het KWIC en twee gastacteurs spelen, naast enkele bewoners, de rollen in 'Familie Boschveld'. "De bewoners leveren ook op een andere manier een inbreng. Zo zal een vrouw – die vooral een verhaal van hoop en inspiratie naar voren brengt – samen met een man een dans ten uitvoer brengen. Ze zijn daar nu al wekenlang voor aan het oefenen."


Een samenhangend geheel
De Boschveldband doet weer mee. en er is een koor van bewoners gevormd; het speelt een belangrijke verbindende rol tijdens de voorstelling en zal liedjes zingen van over de hele wereld. We starten bij de Copernikkel, waarna we de route vervolgen langs verschillende plekken in de wijk, waar we worden verrast door allerlei scenes. Het grootste deel van de voorstelling zal zich afspelen in de kerk van evangelische gemeenschap Parousia." Het geheel eindigt met een groot feest voor de hele Boschveld-familie. "'Familie Boschveld' is lichtvoetig en hilarisch, maar ook ontroerend en verdrietig. Voor mij ligt de grootste uitdaging in het creëren van een samenhangend geheel. Ik heb er alle vertrouwen in dat het goedkomt. Alle betrokkenen zijn enthousiast en gemotiveerd om er iets moois van te maken!"

'Familie Boschveld' vindt op 18 en 19 januari 2018 van 19.00 tot 21.30 uur plaats. De start is bij de Copernikkel, Copernicuslaan 308 te 's-Hertogenbosch (in het winkelcentrum van Boschveld). De entree is gratis.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox