Logo bosscheomroep.nl
Wim van Roy in zijn atelier bij een draaibank waar hij op de foto achter hem als jongen van 12 jaar voor het eerst kennis maakte met zijn vak
Wim van Roy in zijn atelier bij een draaibank waar hij op de foto achter hem als jongen van 12 jaar voor het eerst kennis maakte met zijn vak

Technische kennis opdoen bij Ambachtelijk Leeratelier Dockie

's-HERTOGENBOSCH - Toen hij 12 jaar was, maakte hij kennis met technologie op de ambachtschool. Nu 52 jaar later start Wim van Roy zijn eigen ambachtelijk leeratelier Dockie in de Jamfabriek. Tijdens zijn werkende leven heeft hij zijn technische kennis ingezet bij de Nederlandse Spoorwegen en in het onderwijs. Door zijn pensioen kon hij nu van zijn werk zijn hobby maken. In het leeratelier kunnen mensen workshops volgen in lastechnieken, boortechnieken, productontwikkeling of hulp bij doe-het-zelf klussen.

Door Lesha Bosman

Van Roy heeft de instelling in zich om mensen vaardigheden aan te leren. In 1966 verliet hij de ambachtsschool en begon de vakopleiding machine-bankwerker bij de Technische Vakschool in Tilburg bij de Nederlandse Spoorwegen. Na zes jaar gewerkt te hebben binnen verschillende afdelingen in de Hoofdwerkplaats Tilburg werd hij instructeur bij deze vakschool en na 11 jaar avondstudie heeft hij in 1988 de overstap gemaakt van NS naar het beroepsonderwijs in Tilburg als docent werktuigbouwkunde. "Ik vind het heel erg leuk om mijn kennis over te dragen aan andere mensen", vertelt Wim van Roy. "Ik heb lang in het onderwijs gezeten en heb toen gemerkt hoe leuk dat is."

Lesgeven zit in mijn genen
Nu ik met pensioen ben, wil ik graag doorgaan met het overdragen van mijn kennis", aldus Wim. "het zit in mijn genen. Op dit moment zijn er vier mensen in mijn atelier aan een product aan het werken. Ik help ze bij de ontwikkeling van het product. Daarnaast start er binnenkort een workshop over hoe je de juiste keuze maakt op het gebied van boren, schroeven en pluggen. Veel mensen willen graag zelf iets in hun huis doen, ik help ze graag op gang. "Sinds ongeveer vier maanden is Wim nu bezig met zijn leeratelier. Eerst moet ik naamsbekendheid opbouwen en mijn netwerk uitbreiden", legt Wim uit. "Ik ga binnenkort in gesprek met een bedrijf om te kijken of ik een onderwijsproject kan schrijven voor de werknemers", legt Wim uit. "Er zijn een viertal cursussen die ik het bedrijfsleven aanbied die officieel zijn goedgekeurd. Dat betekent dat bedrijven een subsidie kunnen aanvragen om mij in te zetten binnen hun bedrijf.

Veel mogelijkheden
Atelier Dockie is 100 m2 en is uitgerust met veel machines en een uitgebreid assortiment van gereedschap. " Ik heb zes werkplekken in mijn atelier en een boek met meer dan honderd voorbeelden van producten die je kunt maken in hout of metaal", gaat Wim verder. "Neem bijvoorbeeld een wijnrek, of een tafel met een onderstel, maar ook een open wandkast of een messenhouder kunnen mensen hier ontwerpen en maken. Omdat de groepen relatief klein zijn, kan ik veel aandacht geven aan de deelnemers tijdens de workshop. Ik wil binnenkort ook onderzoeken of er behoefte is om op woensdagmiddag mijn atelier open te stellen voor kinderen. Of voor mensen die hulp willen bij klussen in en om het huis. Is er bijvoorbeeld veel interesse om te leren hoe je een badkamermeubel ophangt en hoe je dat vervolgens ook aansluit, dan kan ik daar een workshop van maken. Ik heb nog genoeg ideeën voor de toekomst. Ik ben 66 jaar en ben nog lang niet van plan om achter de geraniums te zitten."

Voor meer informatie kijk op www.dockie.nl of mail naar info@dockie.nl u kunt ook bellen naar 06-19993681.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox