Logo bosscheomroep.nl
Robert van Straaten overhandigt Betty Neefs, bestuurslid Bossche Kleding & Speelgoedbank, symbolisch de eerste Vierde Geschenken. Foto: Niek Geneuglijk
Robert van Straaten overhandigt Betty Neefs, bestuurslid Bossche Kleding & Speelgoedbank, symbolisch de eerste Vierde Geschenken. Foto: Niek Geneuglijk

Intocht en viering Drie Koningen 's-Hertogenbosch 2018

's-HERTOGENBOSCH - Op zondag 7 januari vindt weer de jaarlijkse intocht en viering van de Drie Koningen in 's-Hertogenbosch plaats. Dit trekt elk jaar vele bezoekers en toeristen naar het centrum. Burgermeester Mikkers gaat voor de eerste keer de intocht de weg wijzen van de Markt naar de Sint-Jan. De afgelopen jaren heeft de Stichting Driekoningen al met succes het zogenaamde Vierde Geschenk geïntroduceerd. Dit jaar wordt er wederom iets nieuws opgestart. Alle reden dus voor jong en oud om in grote getalen aanwezig te zijn om gezamenlijk deze mooie traditie levend te houden!

Door Astrid Berkhout

"De intocht en viering van de Drie Koningen in 's-Hertogenbosch is in alle opzichten uniek", vertelt Robert van Straaten, bestuurslid van de Stichting Driekoningen. "Het is een traditie die al sinds de jaren dertig in onze Hertogstad bestaat en nergens wordt het op zo'n grootse manier georganiseerd. In 2017 liepen er weer honderden kinderen mee, dat is best bijzonder." Het is ieder jaar weer een uitdaging om de benodigde financiële middelen bij elkaar te krijgen. "Gelukkig zijn er de vrijwilligers, bedrijven, instellingen en particulieren die dit stukje cultureel erfgoed een warm hart toedragen en willen meehelpen dit te behouden voor de toekomst. Daarnaast zoeken we natuurlijk de verbinding met o.a. de gemeente, VVV, JBAC en Winterland."

Het Vierde Geschenk
"Elk jaar doen we ons uiterste best om de intocht en de viering verder te ontwikkelen en nog meer van deze tijd te maken. Zo hebben we enkele jaren geleden het Vierde Geschenk geïntroduceerd. De Drie Wijzen uit het Oosten - Balthazar, Caspar en Melchior - brengen ieder een geschenk mee voor het kindje Jezus. Kinderen die meelopen met de intocht, wordt gevraagd om ook een geschenk mee te nemen, het Vierde Geschenk; speelgoed waar ze niets meer mee doen. Door het grote succes van dit initiatief - afgelopen jaar zijn er circa 8.000 geschenken ingeleverd - hebben we besloten om de tafels te verzetten naar de zijbeuk aan de zuidzijde in de Sint-Jan. We roepen alle kinderen dan ook op om datgene wat zij zelf in overvloed hebben, te delen met kinderen die het minder goed hebben. Overigens hoeven ze niet te wachten tot 7 januari, het speelgoed kan nu al op de tafels worden achtergelaten in de Sint-Jan. De Bossche Kleding- & Speelgoedbank zorgt ervoor dat het speelgoed terecht komt bij de kinderen die het 't hardst nodig hebben."

Vernieuwing
"Om het maatschappelijk karakter van het Vierde Geschenk nog prominenter naar voren te brengen, introduceren we dit jaar een nieuw vrouwelijk personage. Vanzelfsprekend is het een kindje, maar haar naam houden we nog even geheim. Voorafgaand aan de intocht op de Markt gaat zij ons op muzikale wijze deelgenoot maken van haar gedachten bij het bepalen van het Vierde Geschenk. Daarnaast hebben we dit jaar nog iets bijzonders, voor de eerste keer hoeven we voor de intocht geen kindje Jezus te scouten. Eén van de Drie Koningen heeft pas geleden een kleinkind gekregen en dit kindje gaat het kindje Jezus spelen."

Het programma
Vanaf 15.00 uur zijn op de Markt kamelen, schapen met herders, paarden met ruiters en heel veel andere mensen in traditionele klederdracht te zien. Rond 16.30 uur komen Drie Koningen te voorschijn uit Hotel Central en stijgen op hun kamelen. Vervolgens gaat 'het nieuwe Vierde Geschenk personage' ons muzikaal meenemen in haar overwegingen. Daarna zet de stoet, met ondersteuning van de Koninklijke Harmonie, leden van het Gilde De Oude Schuts en carnavalsvereniging Lopes te Voet, zich in beweging naar het Stadhuis, waar ceremoniemeester Jelle Amersfoort aan burgemeester Mikkers de weg vraagt naar de Sint-Jan. "Hier kan iedereen genieten van een zeer kindvriendelijke, interactieve viering met muziek en zang in samenspel met de Drie Koningen en bisschop de Korte. Na afloop brengen de kinderen een bezoek aan de Kerststal, waarna ze verzamelen voor een muzikale afsluiting op Winterland op de Parade met gratis warme chocolademelk. Het wordt een middag om niet te missen, dus kom allen, verkleed en met lampion, naar de Markt!"

Meer informatie: www.3kdb.nl en facebook @3kdenbosch.


Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox