Logo bosscheomroep.nl
De start van de RiemersmaLeasing Kangoeroeloop in 2016. Foto: Frans van Mensfoort
De start van de RiemersmaLeasing Kangoeroeloop in 2016. Foto: Frans van Mensfoort

Traditionele sportieve invulling op Tweede Kerstdag

VUGHT - De 46ste Kangoeroeloop staat dinsdag 26 december - Tweede Kerstdag - in de omgeving van de IJzeren Man in Vught op het programma. De organisatie is zoals altijd in handen van sportclub Prins Hendrik. Start en finish zijn gelegen op de atletiekaccommodatie aan de Sportlaan in Vught.

Door Marc Smits

De 2665 deelnemers legden tijdens de RiemersmaLeasing Kangoeroeloop 2016 gezamenlijk in totaal 28.295 kilometer en 660 meter af, bijna driekwart 'rondje aarde'. Een evenement voor jong en oud, voor atleten, trimmers en voor iedereen die tijdens de kerstdagen een sportief verzetje zoekt. Er kan worden gekozen uit zes afstanden: 5, 7½ 12, 15, 21 en 27 km. Alle deelnemers starten gezamenlijk om 13.30 uur en je kunt onderweg nog kiezen welke afstand je uiteindelijk aflegt. "Het is altijd een flinke drukte bij Prins Hendrik met de inschrijving op de dag zelf", aldus Alfons Goossens, voorzitter van het organisatiecomité. "De Kangoeroeloop begroette de voorbije jaren gemiddeld 2700 lopers. Het deelnemersaantal varieert jaarlijks afhankelijk van de weersomstandigheden. Een aantal jaren terug - in 2010 - was het spiegelglad en deden er 1856 lopers mee met als uitschieter in 1988 een aflevering met 3442 deelnemers. Gemiddeld 2700 lopers is prima en wanneer het er 200 minder zijn dan lig ik daar niet wakker van en als het er meer zijn ook niet. De meeste deelnemers aan de Kangoeroeloop doen mee uit traditie. De lopers komen ook vanuit alle windrichtingen zoals Groningen, Duitsland en België. Eerste Kerstdag bij de ouders en Tweede Kerstdag het eten eruit lopen."

Traditionele sfeer
De voorbije twee afleveringen van de Kangoeroeloop waren de weersomstandigheden zeer goed met temperaturen van zo'n tien à twaalf graden. "Ideaal loopweer wat met het publiek erbij goed is voor zo'n tienduizend mensen op en langs de route", zo schat de organisatie in. Bij de dames is de 7,5 km het meest populair, bij de heren de 7,5 en de 12 km. Gemiddeld 300 kinderen onder de 13 jaar spannen zich in op de kortere afstanden. Alfons Goossens: "De traditionele sfeer van de Kangoeroeloop kenmerkt zich ook doordat er complete gezinnen aan de start verschijnen. Vandaar dat we ook geen loopchips inzetten en het geen wedstrijd is. Het is een loopevenement met de traditie van Tweede Kerstdag en even uitbuiken."

Kilometervreter
Bosschenaar Alcy Gillis (78) is sinds 1978 vrijwel jaarlijks van de partij bij de Kangoeroeloop. Hij omarmde de loopsport in de jaren zeventig om zijn conditie als motorsporter op peil te houden. Rugklachten en enkele valpartijen met de motor noopten hem midden jaren negentig om drie afleveringen niet aan de start te verschijnen. Met een snelste tijd van 2 uur en 3 minuten op de 27 Kangoeroe-kilometers in die jaren. "Toen liepen ze nog ouderwets de andere kant op bij het Drongelens Kanaal en vervolgens binnendoor terug naar de finish. Doordat de route nu andersom gaat, is het laatste stuk vanuit Drunen echter vrijwel zonder toeschouwers langs vijf bruggen een zware toer. Ik snap vanuit de organisatie dat dit praktischer is gegeven het toenemende aantal deelnemers maar voor de lange afstandslopers is dit wel minder gezellig." Begin jaren negentig stapte Alcy Gillis over op de 21 kilometer en de laatste jaren staat voor hem de 15 kilometer Tweede Kerstdag op het loopmenu. Trainen doet hij wekelijks nog twee keer over een afstand van zo'n tien kilometer. "Natuurlijk gaat de leeftijd tellen dat merk ik wel en ik weet niet wat ik dit keer van moet verwachten. Voor mij is de Kangoeroeloop een test om te kijken of de conditie nog redelijk is. Een traditionele afsluiting van het jaar waarbij je bekenden tegenkomt. Bekenden die je eerst zelf inhaalde en die mij tegenwoordig voorbijlopen."

Inschrijven
De kassa's op het sportpark aan de Sportlaan 1 in Vught (Stadhouderspark) zijn Tweede Kerstdag vanaf 11.00 uur geopend. Het startschot voor alle afstanden klinkt om 13.30 uur. De kosten voor een startbewijs zijn op de dag zelf 8 euro (vanaf 13 jaar) en 5 euro (tot 13 jaar). Gezamenlijke warming-up om 13.10 uur. Er is voldoende parkeergelegenheid in de directe omgeving van de atletiekbaan en er zijn kleedkamers met douchegelegenheid beschikbaar.

Voor meer informatie ga naar www.kangoeroeloop.nl of www.ph.nl.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox