Logo bosscheomroep.nl
"Wij wensen iedereen een heel fijne kerst" Foto: Niek Geneuglijk
"Wij wensen iedereen een heel fijne kerst" Foto: Niek Geneuglijk

Hopen op een betere wereld

's-HERTOGENBOSCH - Het is weer bijna kerst. De kerstbomen staan, de lichtjes zijn aan en overal klinkt kerstmuziek. Voor veel mensen is kerst een reden om samen te zijn met hun familie en geliefden. Helaas geldt dat niet voor iedereen. Asmaijt Kybani uit Eretrea en Mazen Altass uit Syrië zijn allebei gevlucht en wonen nu in Nederland. Hun familie woont ergens anders. Toch vieren ze allebei kerst. Al is het met gemengde gevoelens.

Door Lesha Bosman

"Ik kom uit Damascus in Syrië", begint Mazen. "Zelf ben ik niet gelovig maar in Damascus leven moslims en christenen met elkaar. Wij vieren dus zowel kerst als het Suikerfeest. En we doen dat allemaal samen. Uit respect voor elkaar en omdat het fijn is om een gevoel van saamhorigheid te hebben. Vooral in oorlogstijd. Ik vier kerst niet uit religieuze overtuigingen maar omdat ik geloof in de kerstgedachten van het samen zijn. Met mijn vriendin uit Damascus heb ik vaak kerst gevierd, samen met haar familie. Nu ben ik blij dat ik word uitgenodigd door mijn Nederlandse vrienden. Het is erg fijn om niet alleen te zijn met kerst. Met mijn familie heb ik telefonisch contact. Tijdens de feestdagen hebben we vaak emotionele gesprekken. Het is heel moeilijk om tijdens deze dagen niet bij elkaar te kunnen zijn."

Eén kerstdag
"Ik heb inmiddels begrepen dat er in Nederland een kerstavond, een eerste kerstdag en een tweede kerstdag bestaat. In Syrië vieren we alleen eerste kerstdag. We komen dan samen om kerst te vieren met familie en vrienden en om mensen die we liefhebben en zijn omgekomen te herdenken. In Damascus werden de straten altijd versierd met kerstbomen en lichtjes. Op het grote plein stond ook een grote kerstboom. Ook al is het oorlog en niet veilig, dan nog gaan mensen naar buiten om een wandeling te maken langs de kerstbomen en de kerstversiering. Of de straten in Syrië dit jaar ook zo mooi versierd worden, weet ik niet maar ik zag op sociale media wel wat mooie verlichting in de straten.

Geen geld voor een kerstboom 
"In Eritrea is het ongeveer hetzelfde", vertelt Asmaijt Kybani. "Ook daar hebben we maar één dag kerst en vieren we het met elkaar, moslim of christen.  Gewoon uit respect voor elkaar en elkaars geloof. We doen eigenlijk alles samen en hebben nooit een discussie over de verschillende geloven. Zelf ben ik christen. In Eritrea woonde ik in een dorp. Daar is het gebruikelijk dat je na de kerkdienst samen met je buren en dorpsgenoten gezellig eet en drinkt. Ik weet nog dat ik als kind een keer naar de stad ging en daar alle kerstversiering in de straten zag. Ik was enorm onder de indruk en vond de kerstbomen prachtig. Zo mooi zelfs dat ik aan mijn vader vroeg ook een kerstboom te kopen. Toen hij aangaf daar geen geld voor te hebben, ben ik drie dagen boos op hem geweest. Op dit moment leeft mijn vader in Israel. Helaas kunnen we niet samen zijn met de feestdagen maar hij is gelukkig wel veilig. En ik ga met kerst naar Noorwegen, naar mijn nicht. Daar heb ik echt heel veel zin in. Dan ben ik toch samen met mijn familie en daar gaat het om met kerst.

Niet bang voor cultuurverschillen 
Mazen en Asmaijt gaan met gemengde gevoelens de feestdagen in door hun omstandigheden. Toch blijft Mazen optimistisch. "Als ik een kerstwens uit mag spreken dan hoop ik dat de wereld een beetje beter wordt en we oog hebben voor elkaar als mens, zonder oordeel. Mensen hoeven niet bang te zijn voor cultuurverschillen of voor mensen uit een ander land. Als je elkaar leert kennen dan merk je dat we meer gemeen hebben dan je zou denken. Wij wensen iedereen een heel fijne Kerst."

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox