Logo bosscheomroep.nl
Een impressie van een eerdere editie van de Herdertjesmis
Een impressie van een eerdere editie van de Herdertjesmis

Herdertjesmis in de Sint-Janskathedraal

's-HERTOGENBOSCH – Ieder jaar vindt op eerste Kerstdag in de vroege ochtend de Herdertjesmis plaats in de Sint-Janskathedraal. Hierin wordt met een korte musical het traditionele kerstverhaal verteld. De musical wordt volledig uitgevoerd door kinderen, met muzikale ondersteuning van de jongste afdeling van de Schola Cantorum, het kerkkoor van de Sint-Jan.

Door Astrid Berkhout

"De Herdertjesviering is een vervolg op de Dageraadsmis", vertelt dirigent Coen Swinkels. "Vroeger ging je met Kerstmis drie keer naar de kerk; op Kerstavond naar de Nachtmis, op de vroege ochtend van Eerste Kerstdag naar de Dageraadsmis en vervolgens op Eerste Kerstdag naar de Dagmis. In de loop der tijd is het een echte kinderviering geworden waarin alles gericht is op kinderen uit de onderbouw van de basisschool. Wat bijzonder blijft, is dat tijdens de gebedsviering de zon opkomt. Je gaat de Sint Jan in het donker binnen en gaat weer naar buiten als het licht is."

Gecomponeerd door Jetse Bremer
"In het verleden werden ieder jaar verschillende liedjes bij elkaar gezocht om een kerstspel te maken. We wilden echter graag een beter kerstspel, met aansprekende muziek voor kinderen. Vandaar dat de Kerstmusical speciaal voor de Sint-Jan is geschreven door de bekende Nederlandse componist Jetse Bremer. De twintig kinderen uit de E en F groep van de Schola Puerorum, de kinderafdeling van de Schola, zingen de liedjes. Vijf kinderen die dit jaar hun eerste communie doen, verzorgen het toneelspel, dat wordt begeleid door Carine van Aalst." Uiteraard moeten alle liedjes goed worden uitgevoerd, daarom zijn de kinderen al sinds de herfstvakantie bezig met het instuderen ervan. "Voor de kinderen is het sowieso een indrukwekkende ervaring om hier aan mee te doen. De Sint-Jan is natuurlijk een grote kerk. En om daar dan een mooie kerstviering met musical te mogen maken, is leuk. Bovendien zijn het ook nog eens leuke liedjes, die zing je altijd graag."

Een tijdloos verhaal
"Het Kerstverhaal is een tijdloos verhaal. Door de geboorte van een kind worden mensen bij elkaar gebracht en worden we opgeroepen om zorgzaam voor elkaar te zijn. Dat blijft de kinderen aanspreken. Maar het is natuurlijk nog specifieker; dat kind is Jezus! Jezus die ons voorgeleefd heeft. Ook dat spreekt tot de verbeelding." De kerstmusical vormt een onderdeel van de muzikale opleiding van de kinderen van de Schola Cantorum. "Ook veel niet-kerkkoren organiseren daarnaast concerten rond kerst. Bij de Schola voegen we daar nog iets aan toe; een kerstmusical in een kinderviering op eerste Kerstdag. Mooie muziek samen één met het Kerstverhaal. Op die manier brengen we de optimale kerstervaring voor kinderen!"


Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox