Xpant helpt jongeren om de regie over hun leven terug te pakken
Xpant helpt jongeren om de regie over hun leven terug te pakken

Als je nergens meer terecht kunt

's-HERTOGENBOSCH - Vorig jaar december bereikte Elise (27) (fictieve naam) haar dieptepunt. Zij zag het leven niet meer zitten en deed een zelfmoordpoging. Elise zorgde als tiener, vier jaar lang voor haar zieke moeder. Door trombose kreeg zij een hersenbloeding en werd halfzijdig verlamd. Haar toenmalige stiefvader was verslaafd aan drank en drugs en kon de druk thuis niet aan. Elise werd herhaaldelijk door hem mishandeld. Zes jaar terug overleed haar moeder. Toen haar relatie stukliep vorig jaar werd het Elise allemaal teveel. Bij het GGZ kon zij niet terecht. Tien maanden stond zij op een wachtlijst voordat zij onlangs haar eerste intakegesprek kreeg.

Op dit moment leeft Elise bij haar vader en stiefmoeder. "Mijn stiefmoeder zag in december toevallig een advertentie in de krant staan over Xpant en hoe zij mensen weer op de rit zetten", vertelt Elise. "Zij heeft toen aangedrongen op een afspraak. Het kon zo niet langer, vond ze. En ze had gelijk. Tien maanden wachten was voor mij geen optie. Dat mailtje naar Ans van Xpant heeft mijn leven gered. Ik kon bij niemand anders terecht en had geen vertrouwen meer in de hulpverlening. De persoonlijke benadering van Xpant en het maatwerk wat zij leveren heeft mij het vertrouwen in de hulpverlening en in mijzelf weer teruggegeven."

Ik deed mijn stinkende best
"Het belangrijkste doel was dat ik acuut hulp kreeg en niet nog een poging zou ondernemen. De reguliere gezondheidszorg kon dat niet leveren. Xpant heeft me aangemoedigd om testen te laten doen omdat ik serieuze concentratieproblemen had. Daaruit bleek dat ik ADHD en Borderline heb. Die inzichten hebben me enorm geholpen in mijn proces. Ik heb nu medicatie waardoor ik me rustiger voel. Ik begrijp ook beter waarom ik geen enkele baan kon aanhouden. Telkens weer werd ik ontslagen omdat ik niet voldoende inzet toonde volgens mijn bazen. En dat terwijl ik echt mijn stinkende best deed. Iedere keer als ik weer ontslagen werd, begon ik enorm aan mezelf te twijfelen."

Ruimte om te herstellen
"Samen met mijn begeleider Wim ben ik steeds meer invulling aan het geven aan mijn leven. Ik werk twee middagen in de tuin van Xpant en geef computerles aan senioren. Ik krijg daardoor meer eigenwaarde en leer wat ik lichamelijk en geestelijk wel en niet aankan." Gelukkig hoef ik van Weener XL even niet te solliciteren. Ik heb een jaar uitstel waardoor ik ruimte voel om op mijn eigen tempo te kunnen herstellen en weer op een goede manier deel kan nemen aan de maatschappij. Ook mijn schulden zijn door Xpant verdwenen. Of ze zijn afgelost of er zijn goede maatregelen getroffen. Doordat deze stressfactoren nu weg zijn, krijg ik sinds lange tijd weer lucht om voorzichtig naar de toekomst te kijken.

Eigen woning
Op maandag hebben wij een eetclub met vier jongeren. Doordat ik een lange tijd voor mijn moeder heb gezorgd, kan ik goed koken. Op de club zet ik deze kennis in, breid ik mijn sociale netwerk uit en werk ik aan persoonlijke doelen. We hebben het gezellig samen. Ik zou heel graag een huisje voor mezelf hebben maar dat is heel lastig. Ik leef nu van een uitkering waarvan maar 40% naar woonkosten mag gaan. Maar een sociale huurwoning kost tegenwoordig meer dan dat. Huurwoningen die goedkoper zijn, hebben vaak een maximale leeftijdsgrens van 23 jaar. Ook voor een studentenwoning kom ik niet in aanmerking omdat ik mijn studie Bedrijfsadministratie al heb afgerond. Ik val dus overal tussen het wal en het schip. Maar ik geef niet op. Ik zie in ieder geval weer een toekomst voor me en dat is lange tijd niet het geval geweest. Veel heb ik te danken aan Xpant. Ik hoop dan ook dat zij doorgaan met hun goede werk. En dat is best lastig omdat ze geen plek hebben in het zorglandschap. We hebben samen echt moeten knokken om te zorgen dat ik de hulpverlening van Xpant mocht behouden. Ik hoop dat dat in de toekomst makkelijker wordt voor anderen die in dezelfde positie zitten als ik een jaar geleden."

Voor meer informatie bel 06-81489025 of kijk op www xpant.nl.