Logo bosscheomroep.nl
BOEi viel in de prijzen vanwege de verbouwing en herbestemming van de watertoren van 's-Hertogenbosch Foto: Niek Geneuglijk
BOEi viel in de prijzen vanwege de verbouwing en herbestemming van de watertoren van 's-Hertogenbosch Foto: Niek Geneuglijk

Watertoren 's-Hertogenbosch in de prijzen

's-HERTOGENBOSCH - De watertorenprijs voor de beste herbestemde watertoren van het afgelopen jaar is door de Nederlandse Watertoren Stichting (NWS) toegekend aan BOEi, Nationale Maatschappij tot Restaureren & Herbestemmen van Cultureel Erfgoed, voor de voorbeeldige verbouwing van de watertoren van 's-Hertogenbosch naar ontwerp van ZECC architecten. Na jaren van leegstand en marginaal gebruik is de gehele toren in gebruik genomen. Er is een mix aan functies in gehuisvest. Een eetcafé op de begane grond en eerste verdieping verbindt de toren via een nieuw ingericht voorplein met de stad. In de bovengelegen verdiepingen zijn vooral kantoren gehuisvest. De ruimten in de toren krijgen door de combinatie van oud en nieuw een eigenzinnig karakter.

"We zijn enorm blij met deze eervolle prijs", vertelt Rinkjan Postma, Projectmanager bij BOEi."We zijn heel trots dat de herbestemming van de watertoren als geslaagd wordt gezien. Het waren best pittige tijden de afgelopen jaren om in de crisis ondernemingen en bedrijven te vinden die een grote investering wilde doen. Toch is het gelukt. De belangrijkste factor om een herbestemming tot een succes te maken is dat alle partijen hetzelfde doel voor ogen hebben. De gemeente moet mee en er moeten toekomstige gebruikers zijn voor een pand. Als je deze ingrediënten samenvoegt, heb je de sleutel voor succes in handen. Dat zie je bijvoorbeeld ook bij het Nemiusklooster (De Soete Moeder) dat we een tijdje terug hebben herbestemd. "

Geschiedenis van de watertoren
De toren werd in 1885 gebouwd. Het ontwerp was van de hand van J. Kalff die directeur was van gemeentewerken en P. Fontaine die verantwoordelijk was voor het ontwerp van de constructie. De toren heeft de status van rijksmonument en staat op een prominente locatie aan de Hinthamerstraat aan de oostelijke rand van de binnenstad. Met de hoogte van 33 meter is het een markante verschijning in het silhouet van de stad. De vierkante toren is uniek in zijn soort, er is geen andere vergelijkbare watertoren gebouwd. Dat geldt voor de eclectische architectuur van het uiterlijk, maar zeker ook voor de beide rechthoekige reservoirs die de toren herbergt. Deze kunnen elk 180 m3 water bevatten en zijn van geklonken staal. Ze zijn voorzien van stalen trekstangen in het reservoir die nodig zijn om uitbuiging van de rechte reservoirwanden tegen te gaan. Bij de gebruikelijke ronde reservoirs is een dergelijke inwendige versteviging niet nodig. In 1975 verloor de watertoren zijn functie. In 1986 werd de toren gerenoveerd en sinds 1988 door Stichting de Watertoren gebruikt voor de dagopvang van randgroepjongeren. In 2011 kocht de landelijke organisatie voor herbestemming BOEi de watertoren en ontwikkelde de plannen voor een duurzame herbestemming. ZECC architecten ontwierp een herbestemmingplan dat de toren geschikt maakte voor verhuur. Er werden extra ramen, vloeren en een lift aangebracht en de toren werd geïsoleerd en voorzien van de nodige installaties. Daarnaast werden de pinakels op de vier hoekpunten van de toren die in de jaren vijftig van de vorige eeuw werden verwijderd, in 2014 gereconstrueerd.

Haalbare doelen
De geschiedenis van de toren hebben we zoveel mogelijk behouden", legt Postma uit. Eén van de reservoirs is nu zelfs als ruimte in gebruik. De architecten hebben oud en nieuw heel goed samengebracht in hun ontwerp. De ramen bijvoorbeeld zijn gebaseerd op de oude ramen maar hebben een hedendaagse toepassing waardoor ze groter zijnen meer licht doorlaten. Het hoogste punt van de toren is een prachtige plek die zich ideaal zou lenen voor een glazen opbouw. Je zou dan een prachtig uitzicht hebben. Maar om die wens te realiseren hebben we natuurlijk ook financiële middelen nodig. Wellicht dat we dat in de toekomst nog kunnen realiseren. BOEi zet zich al twintig jaar op nationaal niveau in om erfgoed te behouden. Daarbij hebben we geen winstoogmerk. Het gaat ons echt om het voortbestaan van monumentale panden. De watertoren is daar een mooi voorbeeld. Heel leuk dat daar nu extra aandacht op wordt gevestigd."

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?