Logo bosscheomroep.nl
Matthijs Bosman, woordvoerder van Superland
Matthijs Bosman, woordvoerder van Superland

Nieuwe supermarkt wil vooral mensen aan het denken zetten: 'Alles van het land, direct naar de klant'

's-HERTOGENBOSCH – Onlangs zag de nieuwe supermarkt Superland het levenslicht. De Bossche kunstenaar Matthijs Bosman besloot het roer om te gooien. Nu is hij directeur, cassière, vakkenvuller én woordvoerder van de winkel. Als enige medewerker doet hij zijn best om alle klanten zo goed mogelijk te bedienen. Treed binnen in Superland!

Door Astrid Berkhout

Je zou bovenstaande bijna geloven als je de aankondiging van het filmpje over Superland op Facebook ziet. Niets is echter minder waar. Superland is een nieuw project van Matthijs Bosman, dat hij uitvoert in opdracht van het Platform Natuurlijke Veehouderij (gefinancierd door Provincie Overijssel). Dit platform zet zich in voor natuurlijke veehouderij, waarbij dieren op een zo natuurlijk mogelijke manier worden gehouden en zo min mogelijk gebruik wordt gemaakt van antibiotica. "Dit doen ze o.a. door kennis te ontwikkelen en te delen, bijvoorbeeld door uitwisselingen tussen boeren en experts, ook over grenzen heen, mogelijk te maken", vertelt Matthijs Bosman. "Op die manier hopen ze te bereiken dat boeren in Nederland meer open komen te staan voor een andere, gezondere manier van vee houden." Matthijs werd enige tijd geleden als kunstenaar gevraagd om 'iets' te bedenken dat zou kunnen bijdragen aan de missie van het platform.

Monopolie van inkoopkantoren
"Vervolgens ben ik me in de materie gaan verdiepen. Als kunstenaar kom je dan in een woud van informatie terecht waarin je jezelf helemaal kunt verliezen. Het heeft sowieso bij mijzelf en mijn gezin een bewustzijn gecreëerd. We zijn veel minder vlees gaan eten en zijn ook met wezenlijk andere ogen naar supermarkten gaan kijken. Er zijn circa 65.000 boeren en tuinders in Nederland. Via ongeveer 4.500 supermarkten komt het voedsel dat zij produceren terecht bij ruim 17 miljoen Nederlanders. Bij dit proces zijn bij benadering 6.500 levensmiddelenfabrikanten betrokken en nog eens 1.500 leveranciers. De inkoop van voedsel voor de supermarkten verloopt altijd via zogenaamde inkoopkantoren. En… daar blijken er slechts 5 van te zijn…. Dat vond ik schokkend. Die 5 inkoopkantoren hebben zeer veel macht en bepalen grotendeels welke prijs betaald wordt voor de producten van de boer. Dat moeten we toch niet willen? Zo is het idee voor Superland geboren, de grootste niet-bestaande supermarkt van Nederland die gelooft dat het anders kan en dat boeren veel meer rechtstreeks aan de consument moeten leveren."

De zesde schakel
Dit gebeurt overigens al door een aantal boeren, maar zeer beperkt. "Er is een kleine groep die bijvoorbeeld een eigen plattelandswinkel heeft op de boerderij. Er worden zelfs 'straten' gevormd om het de hedendaagse consument – die druk is met werk en gezin – makkelijker te maken om in één rit verschillende adressen langs te gaan zodat je al je inkopen op een verantwoorde manier kunt doen. Dit is echter allemaal heel lokaal en regionaal georganiseerd. Er is momenteel geen landelijke organisatie die de benodigde infrastructuur regelt om te zorgen dat het voedsel rechtstreeks van de boer naar de consument gaat." En die moet er wat Bosman betreft wel komen. "Iedere boer moet een eerlijke prijs krijgen voor het voedsel dat hij produceert voor de samenleving. Een boer die vanuit financiële rust zijn werk kan doen, staat open voor zaken als het optimaliseren van het welzijn van zijn dieren en het terugdringen van preventief antibioticagebruik, en maakt hierin andere keuzes dan wanneer hij onder grote druk opereert."

Een uitnodiging
"Met Superland willen we mensen vooral aan het denken zetten én uitnodigen om actief mee te denken over verkorting van de voedselketen, zonder supermarkt. Samen moeten we gaan bedenken hoe we op een zo slim mogelijke manier 'Alles van het land, direct naar de klant' krijgen. In samenwerking met Platform Natuurlijke Veehouderij, de Provincie Overijssel en ZLTO creëren en faciliteren we momenten waarop vernieuwers uit verschillende disciplines ideeën uitwisselen en aan concrete oplossingen werken. Op 1 en 2 december jl. gingen we in gesprek op Creathon, een event van Natuur en Milieu Overijssel. Op 8 maart 2018 staat de conferentie 'Verwaarden natuurlijke veehouderij' op het programma." Houd vooral de website www.nederlandsuperland.nl in de gaten voor nieuwe momenten. "Hier is ook een lijst te vinden van onze 'partners', boeren die al goed bezig zijn. We hebben nog een lange weg te gaan maar samen gaan we de eerste stappen zetten op weg naar verandering."

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox