Logo bosscheomroep.nl
Ward van Hoeckel maakt zich hard voor meer en schonere toiletten in de binnenstad. Foto: Wim van Leeuw
Ward van Hoeckel maakt zich hard voor meer en schonere toiletten in de binnenstad. Foto: Wim van Leeuw

Bij een gastvrije binnenstad, hoort 'Groot Gemak': binnen vijf minuten een openbaar toilet binnen handbereik

's-HERTOGENBOSCH – Als het aan binnenstadbewoner Ward van Hoeckel ligt dan zijn we niet alleen de meest gastvrije stad van Nederland maar ook de stad met de schoonste en meeste openbare toiletten. In een druk weekend komen er zo'n 70.000-100.000 bezoekers naar de Bossche binnenstad en deze gasten moet je volgens Ward ook voorzien van nette openbare voorzieningen. Zo is de binnenstad voor iedereen toegankelijk; ook voor ouderen, jonge ouders, mensen met een beperking en buik-, darm en nierpatiënten.

"In de twintig jaar dat ik in de binnenstad woon, heb ik het centrum steeds drukker zien worden", vertelt Ward enthousiast. "De terrassen van de horeca zijn uitgebreid, de stad is groter geworden met de uitbreiding van het Paleiskwartier, maar de openbare voorzieningen in de stad lopen achter. Dat heeft als gevolg dat het 'wildplassen' niet uit de hand loopt, maar letterlijk uit de straten. Zeker tijdens evenementen als carnaval of Jazz in Duketown. Je kunt dan als politie wel bekeuringen uitdelen maar als je vervolgens geen alternatief kunt bieden aan mensen vind ik dat een zwaktebod. Zorg eerst dat je goede toiletten hebt. Als mensen dan nog op straat plassen, kun je ze aanspreken. In andere landen zie je goede voorbeelden van hoe het ook kan. Berlijn beschikt zelfs over 177 openbare toiletten."

Taak van de gemeente
Hartje Den Bosch, Koninklijke Horeca Nederland en de Bewonersvereniging Leefbare Binnenstad ondersteunen het idee. Maar uiteindelijk is het de taak van de gemeente om het verder uit te werken, vindt Ward. "Ik heb een concept, geheel belangeloos overigens, gemaakt en nu is het de taak van de gemeente en de politiek om dit op te pakken. Eerst moet geïnventariseerd worden waar de toiletten nodig zijn, welke toiletten er al zijn en welke functie de verschillende openbare toiletten hebben. De Bibliotheek, de Hema en Hudson's Bay bieden bijvoorbeeld tijdens openingstijden al een oplossing; wellicht kunnen deze toiletten een opknapbeurt of uitbreiding gebruiken. Daarnaast heb je overheidsgebouwen zoals het Stadskantoor, Theater aan de Parade en de opstapplaats van de rondvaart waar toiletten in aangebracht kunnen worden. En je kunt nieuwe voorzieningen ondergronds aanbrengen bijvoorbeeld op het Burgemeester Loeffplein. Daar zou je wat luxere toiletten van kunnen maken waar ook een toiletdame/heer aanwezig is die tevens gastvrouw/heer is. Waar ook oplaadpunten voor mobile telefoons zijn, een LCD-scherm waarop staat wat er te doen is in de stad en een mooie verschoon/kolfruimte. En wellicht kluisjes om even je boodschappen te stallen. Betaling voor het gebruik kan zoals bij benzine-en treinstations. Je krijgt een kaartje dat je weer in kunt wisselen bij winkels of horeca."

Toiletten voor iedereen
Ook de horeca mag volgens Ward wel kritisch kijken naar hun toiletvoorzieningen. Veel terrassen zijn uitgebreid waardoor er veel meer mensen gebruik maken van de toiletten. Toiletten zijn in horecabedrijven soms niet gemakkelijk te bereiken. Achter in de zaak, op een verdieping en vaak met een wachtrij. Anderzijds wordt er op dit moment een groot beroep gedaan op de toiletvoorzieningen van horecazaken omdat er geen andere toiletten voorhanden zijn. Hierdoor ontmoedigen uitbaters de bezoekers om gebruik te maken van hun toilet en dat vind ik heel begrijpelijk. Je wilt je aandacht en service richten op je klanten en niet op dagjesmensen die steeds binnenkomen omdat ze naar het toilet moeten. De plaskruizen zoals in de Karrenstraat zijn niet meer van deze tijd. Ze stinken, zijn smerig en vrouwonvriendelijk. Als het aan mij ligt, is de binnenstad in de nabije toekomst voorzien van het concept Groot Gemak. Zichtbare, schone, goed bereikbare openbare toiletten voor iedereen. Want Groot Gemak hoort bij een gastvrije binnenstad."


Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox