Logo bosscheomroep.nl
Dromen over de SpoorzoneFoto: Sandra Peerenboom
Dromen over de SpoorzoneFoto: Sandra Peerenboom

Meedenken over de ontwikkeling van de Spoorzone: "De stad is van de bewoners…."

's-HERTOGENBOSCH - De Spoorzone is in ontwikkeling. Het Paleiskwartier is bijna klaar en de Tramkade heeft zich ontpopt tot een culturele hotspot. Maar de Spoorzone is veel groter dan dat. Het gebied strekt zich uit van het Jeroen Bosch Ziekenhuis en het Essent gebouw tot aan de Tramkade en de overkant van de Dieze. En binnen dat gebied liggen er volgens wethouder Eric Logister nog volop kansen op het gebied van stadsontwikkeling. Bewoners, bedrijven en instellingen worden gevraagd om mee te dromen over deze kansen.

Door Lesha Bosman


Op donderdag 23 november is er om 19.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur) een startbijeenkomst over de Spoorzone. Inwoners van de stad en gebruikers van het gebied zijn dan van harte welkom om mee te denken over nieuwe invullingen van het gebied. "Ik ben heel benieuwd welke dromen we allemaal op gaan halen tijdens deze en volgende bijeenkomsten", aldus wethouder Eric Logister. "De stad is van de bewoners en niet van de gemeente. Daarom vind ik het geweldig dat we samen met de inwoners van de stad en gebruikers van het gebied gaan kijken naar een nieuwe invulling. Van daaruit gaan we de uitgangspunten vaststellen. Deze punten gaan we dan de komende jaren projectmatig steeds verder uitwerken."

Spoorzone van de toekomst
Kenmerkend voor de Spoorzone 's-Hertogenbosch zijn de diversiteit en veelkleurigheid. Er zijn ongeveer 5.800 bewoners, rond de 20.000 werkenden en bijna 30.000 studenten. Daarnaast trekt het gebied veel bezoekers met de aanwezigheid van het ziekenhuis, de Brabanthallen, het cultuurcluster (Verkadefabriek, Willem Twee, Tramkade) en diverse evenementen. Maar er zijn nog een heleboel plekken die een ontwikkeling door moeten maken. "Het is een natuurlijke beweging die in de komende vijf tot tien jaar zal leiden tot een stadsontwikkeling voor de komende twintig jaar", aldus wethouder Eric Logister. "Eind november en begin december vinden er vier themabijeenkomsten plaats waarbinnen vier belangrijke eigenschappen van de toekomstige spoorzone worden besproken: innovatie, bereikbaarheid, wijkenergie en wonen, werken en ontmoeten. Binnen deze thema's is er dus ruimte voor ideeën en suggesties."

Ruimte voor ontwikkeling
"Stadsontwikkeling is een natuurlijk en langdurig proces", legt wethouder Eric Logister uit. "Een gebied is niet binnen een paar jaar ontwikkeld. Juist door een gebied ruimte en tijd te gunnen, samen met betrokkenen, ontstaan er vaak mooie dingen. Kijk maar naar de Tramkade, een heel mooi voorbeeld van 'placemaking' als je het mij vraagt. Ook in het Paleiskwartier hebben we de tijd genomen in de ontwikkeling. In 2015 is de Paleisbrug geopend waardoor bij café Buurt een enorme levendigheid is ontstaan. Dat soort uitkomsten kun je van tevoren niet voorspellen. Nu twee jaar later starten we met de bouw van de bioscoop."

Startbijeenkomst Spoorzone
"'s-Hertogenbosch is één van de eerste steden geweest die is begonnen met de ontwikkeling van de Spoorzone. Onlangs zijn we op werkbezoek geweest in Breda waar de Spoorzone heel succesvol is ontwikkeld als je het mij vraagt. Toch moet je niet overal dezelfde aanpak toepassen. Iedere stad heeft zijn eigen cultuur. Ik vind het heel mooi om te zien hoe we als gemeente omgaan met nieuwe stedelijke ontwikkelingen zoals bij de Tramkade in het Zuid Willemspark,en nu dus ook in de Spoorzone. Ik ben heel benieuwd welke ideeën en dromen er op 23 november allemaal boven komen drijven en ik nodig iedereen van harte uit." De eerste startbijeenkomst vindt plaats op 23 november om 19.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur) in het voormalig EKP-gebouw aan de Parallelweg 21-23 in 's-Hertogenbosch. Aan het einde van de bijeenkomst kunt u zich inschrijven voor één of meerdere themabijeenkomsten.

Meer informatie kunt u vinden op www.bouwenaandenbosch.nl/spoorzone.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox