Logo bosscheomroep.nl
Een deel van de enthousiaste cast en crew van Tom's Magische Speelgoedwinkel en 'n Zomer zonder vrouw…in GrouFoto: Jos Kaldenhoven en Marloes Kemps
Een deel van de enthousiaste cast en crew van Tom's Magische Speelgoedwinkel en 'n Zomer zonder vrouw…in GrouFoto: Jos Kaldenhoven en Marloes Kemps

Jong Bosch productiebedrijf presenteert nieuwe grootse theaterproducties

's-HERTOGENBOSCH – Het was deze week een waar mediacircus in Pand 18 met journalisten, televisieploegen en BN'ers. Het Bossche bedrijf I&L Entertainment presenteerde de twee nieuwste producties: de tragikomedie 'n Zomer zonder vrouw…in Grou en de familiemusical Tom's Magische Speelgoedwinkel. Ilse Spruijt en Leon van Uden, respectievelijk algemeen en creatief directeur, timmeren sinds 2012 samen met hun team hard aan de weg om het te maken in entertainment land.

Door Astrid Berkhout

Leon van Uden speelde als acteur o.a. de rol van Jungle Jack in Jungleclub (te zien op Telekids). "Ik had echter altijd al de ambitie om zelf producties te maken", aldus Leon. "Ik ben sterk in het artistieke gebeuren, de zakelijke kant gaat me iets minder goed af. Daarom is het extra fijn dat Ilse - van oorsprong danseres - en ik elkaar zijn tegengekomen en de krachten hebben gebundeld in I&L Entertainment; we vullen elkaar perfect aan. Vanaf het begin hadden we al 'big dreams'. Vanuit onze naïviteit hebben we een beetje oogkleppen op gehad de eerste tijd. En dat is misschien maar goed ook, want daardoor zijn we er vol voor gegaan. We hebben inmiddels al gemerkt dat het echt een strijd is om binnen te komen als jong productiebedrijf. We hebben het geluk dat onze eerste twee voorstellingen 'Arthur en de strijd om Camelot' en 'Robin Hood en het verdwenen goud' meteen genomineerd werden voor een musicalworld-award. Daardoor hadden we al snel een lijn te pakken."

Disney meets Harry Potter
Komende winter is de nieuwe familiemusical, Tom's Magische Speelgoedwinkel, te zien in de Nederlandse theaters. "Deze is extra bijzonder omdat ik hem helemaal zelf heb bedacht. Ik heb me een week lang alleen opgesloten in een hotel in Zwolle om het script te schrijven. In die tijd heb ik me ondergedompeld in een toverachtige wereld. De belangrijkste uitdaging bij het schrijven was zorgen dat de spanningsboog klopt. Mijn ervaring als acteur hielp daar zeker bij, daardoor heb ik een beter gevoel wat het publiek al dan niet aanspreekt. Ik combineer in Tom's Magische Speelgoedwinkel de vrolijkheid van een Disney productie en de duisternis van een Harry Potter film. Met als resultaat een theaterbelevenis voor het hele gezin. Juist omdat het zo dicht bij me ligt, is het extra spannend om te zien hoe de voorstelling - met o.a. Bartho Braat, Jeroen Phaff en Marleen van der Loo - wordt ontvangen door het grote publiek."

Een andere kijk
"Ik ben absoluut niet moralistisch, maar ik vind het toch leuk als mensen na afloop van de voorstelling met een andere kijk op vriendschap of andere basale thema's weer de zaal uitlopen. Dan beleef je uiteindelijk toch de mooiste theatermomenten." De grote kracht van I&L Entertainment ligt in het produceren van familieproducties. "Eerder dan verwacht kregen we echter de kans om ook een voorstelling voor volwassenen te produceren; 'n Zomer zonder vrouw…in Grou. Die hebben we met beide handen aangegrepen. Acteur Bartho Braat en zanger Ernst Daniël Smid spelen hierin de rol van twee mannen die beiden hun echtgenote zijn verloren. Ze besluiten traditiegetrouw toch samen de vakantie door te brengen in een huisje in Friesland. Humor en verdriet gaan perfect samen in deze tragikomedie."

Tijd om te scoren
"We maken natuurlijk professionele producties, mogelijk gemaakt door de inzet van betaalde krachten en vrijwilligers, maar zelf verdienen Ilse en ik tot nu toe nog niets aan de voorstellingen. We financieren alles met eigen geld, waaronder inkomsten uit ons filmproductiebedrijf. Wat ons betreft hebben we bewezen dat we het kunnen. De afgelopen jaren hebben we keihard gewerkt, nu is het tijd dat we ook daadwerkelijk gaan scoren. Voor 2018 staan wederom 4 verrassende producties in de planning." Al pratende is het duidelijk dat Leon vol passie bezig. Waar ligt zijn persoonlijke drive? "Ik ben 36 jaar. De kans is niet heel groot dat ik kinderen ga krijgen. Op mijn manier wil ik toch van betekenis zijn. Ik word er het meest blij van als ik kinderen zie die voor het eerst het theater betreden. Dat vergeten ze hun hele leven niet. Ik ben er trots op dat ik hen die ervaring mee mag geven."

Meer informatie is te vinden op www.il-entertainment.nl.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox