Logo bosscheomroep.nl
Annelies Moens is vanuit Divers nauw betrokken bij de Single Mom's ClubFoto: Niek Geneuglijk
Annelies Moens is vanuit Divers nauw betrokken bij de Single Mom's ClubFoto: Niek Geneuglijk

Single Mom's Club in BBS Haren, Donk en Reit

's-HERTOGENBOSCH – Als alleenstaande moeder sta je voor een groot deel alleen voor de opvoeding en de zorg voor je kind(eren). Dat is niet altijd makkelijk. Soms kun je het gevoel hebben dat je de enige bent die in deze situatie zit en ervaar je weinig begrip vanuit je omgeving. Mede om die reden is Welzijn Divers onlangs gestart met een Single Mom's Club in Brede Bossche School (BBS) Haren, Donk en Reit. Iedere woensdag van 10.00 tot 11.30 uur kunnen alleenstaande moeders elkaar hier ontmoeten en meedoen aan een leuke activiteit.

Door Astrid Berkhout


Annelies Moens heeft namens Welzijn Divers zitting in het Buurtteam Haren Donk en Reit (gevestigd in het Wijkplein in de BBS). "Hier zitten naast Divers ook Juvans en MEE in", vertelt Annelies. "Vanuit verschillende kanten kregen we signalen dat er in Noord relatief veel alleenstaande moeders zijn. Daar wilden we iets mee doen, en wel in de vorm van een Single Mom's Club. Een vast moment in de week waarop alleenstaande moeders even tijd maken voor zichzelf en tegelijkertijd hun netwerk – dat soms behoorlijk klein is geworden – vergroten. Het hoofd van deze vrouwen loopt vaak al over doordat ze alle zeilen moeten bijzetten om werk en zorg voor de kinderen met elkaar te kunnen combineren. Daarom hebben we bewust gekozen voor een moment van ontspanning; het is in eerste instantie de bedoeling dat je samen een leuke activiteit doet, waarna je nog even napraat onder het genot van een bakje koffie."

Zelf aan het stuur
Het is aan de groep zelf om te bepalen wat die activiteit precies is. De 'eerste lichting' moeders heeft vooralsnog gekozen voor Tai Chi. "Vooral gericht op zelfverdediging, zodat je zelfvertrouwen groeit en je langzaam maar zeker sterker in je schoenen komt te staan", vertelt Esther, alleenstaande mama van twee kinderen van 15 en 5 jaar. Het is de bedoeling dat de deelnemers over een aantal weken gezamenlijk de keuze maken of ze verder willen met Tai Chi of kiezen voor een andere activiteit. Waren de eerste bijeenkomsten vooral gericht op het leren kennen van elkaar, inmiddels beginnen er al volop ideeën naar boven te komen. Esther: "We willen bijvoorbeeld iets speciaals doen met Sinterklaas. Daarnaast willen we per keer 0,50 eurocent apart leggen zodat we kunnen sparen voor een uitje aan het eind van het seizoen." Annelies: "Dit is ook hoe we willen dat het gaat; de moeders nemen het initiatief over, ik kan meer op de achtergrond treden. Het belangrijkste is dat zij weten wat ik doe en dat ze me weten te vinden als het nodig is."

Veilig en vertrouwd
Esther was in het begin behoorlijk sceptisch. "Ik vond de term 'Single Mom's Club' sowieso niks, ik houd er niet van om een stempel te krijgen. Nu we een tijdje bezig zijn, ben ik helemaal om. Het is ontzettend waardevol dat we van ieders ervaringen kunnen leren. Hier hoef je je niet te schamen en hoef je niet bang te zijn om 'nee' te horen als je hulp nodig hebt." Celina, alleenstaande mama van één kind van 8 jaar, vult aan: "Je wilt het 't liefst allemaal zelf doen maar soms kan dat gewoon niet. Desondanks is het lastig om dan steeds een beroep te doen op je omgeving. Omdat wij hier allemaal in hetzelfde schuitje zitten, hoeven we niets uit te leggen. Er is veel herkenning omdat we tegen dezelfde dingen aanlopen, dat schept een band. Daarnaast is er geen oordeel. Voor iedereen voelt het veilig en vertrouwd aan, daardoor durven we open en eerlijk te zijn. We weten dat alles wat we elkaar vertellen, ook binnen de groep blijft. En af en toe is het gewoon fijn om even te kunnen klagen of om een schouderklopje te krijgen van de andere dames." Esther: "Ook buiten de bijeenkomsten is er inmiddels contact. Zo ruilen we kleertjes en helpen we elkaar af en toe door bijvoorbeeld elkaars kinderen uit school te halen, even op te passen of een boodschap te doen. Maar ik zou zeggen; kom vooral zelf ervaren of de Single Mom's Club iets voor jou is!"

Deelname aan de Single Mom's Club is gratis. Een kinderoppas is aanwezig. Voor meer informatie kunnen geïnteresseerden contact opnemen met Annelies Moens via tel. 06-23969711.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox