Logo bosscheomroep.nl
Tijdens het Bossche Kinderparlement wordt er goed naar elkaar geluisterd.Foto: Anouska den Ouden
Tijdens het Bossche Kinderparlement wordt er goed naar elkaar geluisterd.Foto: Anouska den Ouden

Vijfde Bossche Kinderparlement weer groot succes

's-HERTOGENBOSCH - Vrijdag zat de raadzaal in 's-Hertogenbosch vol met kinderen van het basisonderwijs. Voor de vijfde keer werd het Bossche Kinderparlement georganiseerd. Het doel? Kinderen betrekken bij de politiek en hen mee laten praten over belangrijke thema's zoals armoede, veiligheid en pesten. In totaal waren er ruim 40 kinderen van verschillende basisscholen en 20 toehoorders waaronder ouders, raadsleden en leerkrachten aanwezig. Het parlement is voortgekomen uit een persoonlijke droom van Joop van Lanen, voormalig voorzitter van het bestuur van de ATO-Scholenkring. Wethouder Eric Logister stond de kinderen namens de gemeente te woord en gaf antwoord op al hun vragen.

Door Lesha Bosman


Van elke school in de gemeente van 's-Hertogenbosch zijn ieder jaar twee kinderen welkom tijdens het kinderparlement. Zij mogen dan twee thema's inbrengen. "Vorig jaar is er uitgebreid gesproken over veilige verkeerssituatie rondom scholen, armoede en pesten", vertelt Jan Plooij, projectleider van het Kinderparlement. "Pesten was ook dit jaar weer ingebracht. De wethouder deed in het vorige Bossche Kinderparlement de uitspraak: "pesten stopt, respect begint." Dit is opgepakt door twee jongens van twee verschillende basisscholen. Zij organiseren op 6 november om 10.00 uur, in de Week van respect, een 'boks voor respect'. Op de schoolpleinen van alle scholen binnen de gemeente zullen kinderen dan opgeroepen worden een boks van respect te brengen. Wethouder Logister trapte de actie af door hen tijdens het Bossche Kinderparlement de eerste boks voor respect te geven.

Overgang basisonderwijs naar middelbaar onderwijs
Naast pesten en verkeer werd er gesproken over bovenschoolse samenwerking, speelpleinen en de overgang van groep 8 naar de middelbare school. "Dit laatste punt komt voort uit de enorme overgang die de kinderen ervaren als ze vanuit het basisonderwijs doorstromen naar de middelbare school", legt Jan Plooij uit. " Er is gesproken over eventuele oplossingen om de kloof tussen lager en middelbaar onderwijs minder groot te maken. Het is prachtig om te zien hoe creatief, enthousiast en gedreven kinderen zijn om een onderwerp tijdens het Bossche Kinderparlement op de kaart zetten. Ook de vraag over speelpleinen is uitgebreid besproken.Vanuit de Provincie was Andrea Almasi aanwezig en vanuit de gemeente Ger Straten. Beiden hebben het voornemen om schoolpleinen aan te pakken. Ze willen hiervoor met kinderen in gesprek. Er is voorgesteld om een commissie te vormen zodat er verder over gesproken kan worden."

Luisteren naar elkaar
Niet alleen de kinderen zijn enthousiast volgens Jan Plooij. Achter het Kinderparlement zit een gedreven team dat zich inzet om het Kinderparlement tot een succes te maken. "Bram van Ek van het schoolbestuur Leijestroom, tijdens dit parlement de vervangende burgemeester, is nauw betrokken namens alle schoolbesturen. Ook technisch voorzitters Marleen Kant en Anja Thijssen zetten zich in de werkgroep van het Bossche Kinderparlement enorm in. Zij zijn de kartrekkers. Daarnaast vind ik het heel mooi om te zien dat zowel de gemeente als het schoolbestuur de thema's die de kinderen inbrengen heel serieus neemt. Er wordt tijdens het parlement goed naar elkaar geluisterd. Maar er wordt niet alleen geluisterd. Aan het einde van het Kinderparlement zijn concrete vervolgafspraken gemaakt. Op die manier kunnen kinderen echt voor een positieve verandering zorgen."

Meer info en het verslag van De Bossche Kinderredactie: www.bosschekinderparlement.nl.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox