Logo bosscheomroep.nl
Joyce Vlamings is initiatiefnemer van het Mamacafé in 's-Hertogenbosch
Joyce Vlamings is initiatiefnemer van het Mamacafé in 's-Hertogenbosch

Lezing over taboes rondom het moederschap in het Mamacafé

's-HERTOGENBOSCH - Het valt niet mee om een goede moeder te zijn. Als Home Manager moeten mama's multitasken, hulpmoederen, kampen ze met schuld- en sloofjesgevoelens en hebben ze nogal eens de neiging zichzelf te vergelijken met andere moeders. Op woensdag 1 november is er van 10.00 uur tot 11.30 uur een Mama Café bij de Yoghurt Barn Orthenstraat 5-7 in 's-Hertogenbosch. Dit keer komt Irene Wing Easton, schrijfster van het boek 'Moe is Moe maar voldaan' vertellen over de stress die moeders zichzelf en elkaar aandoen en over de taboes binnen het moederschap.

Door Lesha Bosman


In de korte, vaak hilarische, verhalen komt telkens een ander moederlijke stressfactor of taboe aan de orde. Irene hoopt via haar boek en haar lezingen, de solidariteit onder moeders te vergroten. Joyce Vlamings, van pedagogisch adviesbureau Joyeux en initiatiefneemster van het Mamacafé vond het een prima thema voor het Mamacafé van 1 november. "Ik ben altijd op zoek naar interessante onderwerpen voor het Mamacafé. Toen Irene mij benaderde werd ik meteen enthousiast. Ik merk in mijn praktijk dat er nog steeds een taboe bestaat als het gaat om vragen stellen over de opvoeding. Moeders krijgen het gevoel dat ze falen als ze hulp vragen bij de opvoeding. Of ze vinden het probleem van een late bedplasser of slaapproblemen van een kind niet groot genoeg om professionele hulp in te schakelen. Dat is zo jammer. Want vaak kun je met een paar kleine aanpassingen de situatie heel snel ombuigen. Waardoor het hele gezin zich beter voelt."

Er moet een klik zijn
Joyce is haar eigen praktijk gestart doordat zij merkte dat er veel ouders met opvoedvragen bij haar kwamen in haar voormalige baan bij een kinderdagverblijf. "Ze hadden het gevoel dat ze met hun vragen nergens terecht konden", aldus Joyce. "Doordat ze mij kenden, was ik het eerste aanspreekpunt. Nog steeds probeer ik ouders te bereiken door op locatie te werken en niet in mijn praktijk te blijven hangen. Er moet een klik zijn tussen mij en ouders en die kun je niet krijgen via internet of een telefoongesprek. Daarom ben ik ook zo enthousiast over het Mamacafé. Daarnaast hou ik inloopspreekuren bij kinderdagverblijven en organiseer ik ouderavonden. Op die manier kan ik op een heel laagdrempelige manier opvoedadviezen geven en in contact komen met ouders."

Humor en opvoeden
Bij opvoeding hoort naast een hoop creativiteit ook een dosis humor volgens Joyce. En daar zal het in het komende Mamacafé niet aan ontbreken. Juist de luchtige en grappige manier waarop Irene onderwerpen aansnijdt, geeft moeders de kans om op een luchtige manier over hun eigen moederrol na te denken en opvoedvalkuilen te bespreken. Zo worden ouders bewust van hun gedrag en dat van hun kind. De perfecte ouder bestaat niet maar de bewuste wel.

Het Mamacafé wordt iedere eerste en derde woensdag van de maand, met uitzondering van vakanties, georganiseerd in de Yoghurt Barn Orthenstraat 5-7 in 's-Hertogenbosch. De toegang is gratis, eventuele drankjes zijn voor eigen rekening. Voor meer informatie kunt u kijken op de Facebookpagina's mamacafé den-bosch en Joyeux opvoedadvies. Meer informatie over pedagogisch adviesbureau Joyeux is te vinden op www.joyeux.nu.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox