Logo bosscheomroep.nl
Gerrie Kohler geeft eerste hulp bij administratie-achterstand
Gerrie Kohler geeft eerste hulp bij administratie-achterstand

'Uit angst wordt post vaak niet meer opengemaakt…'

's-HERTOGENBOSCH - Zelfs op het werk dronk Gerrie. Van 's ochtends tot 's avonds was zij bezig met haar verslaving. Na de tweede waarschuwing van haar baas werd ze in '97 uiteindelijk ontslagen. Dat leidde tot haar eerste opname in een afkickkliniek. Gerrie kent alle 'ins en outs' van een verslaving. Zij weet als geen ander dat stress en zorgen vaak reden zijn voor een terugval. In december dit jaar staat ze 13 jaar droog. Haar leven is weer op orde. Sinds een aantal jaren helpt Gerrie andere verslaafden in herstel om ook administratief hun leven weer op orde te krijgen. Een heel belangrijk onderdeel van het herstelproces wat niet onderschat moet worden volgens Gerrie.

Door Lesha Bosman


"Verslaafden lopen vaak weg voor hun verantwoordelijkheid", vertelt Gerrie. "Uit angst of paniek wordt post niet meer opengemaakt wat de situatie alleen maar verergert. Tijdens mijn opnames was het na het weekendverlof dan ook vaak onderwerp van gesprek. Mensen die zich enorme zorgen maken over de brieven van incassobureaus en deurwaarders. Vaak zijn deze zorgen reden voor een terugval."

Niemand hoeft zich te schamen
Gerrie is ondanks haar verslaving gelukkig nooit in de financiële problemen gekomen. Door automatische overschrijvingen had zij toch haar administratieve zaken op orde. Daarnaast kon zij erg creatief zijn. "Als ik dan bijvoorbeeld naar de verjaardag van mijn zus ging, loog ik dat ik die avond nog bezoek kreeg en geen wijn meer in huis had. Ik kreeg dan twee flessen mee waardoor ik weer even vooruit kon", aldus Gerrie. "Als mensen zich bij me aanmelden, plan ik een afspraak in om samen de administratie door te nemen. Niemand hoeft zich voor mij te schamen. Ik heb zo'n beetje alles al wel gezien en kijk dus nergens meer van op. Daarnaast kost mijn hulp niets. Ik verwacht alleen wel inzet van mijn cliënten."

Voldoening
"Onlangs was ik bij een cliënt met heel veel schulden. Ik had hem gevraagd zijn post alvast te openen zodat we tijd konden besparen. Toen ik aankwam was er nog niets gebeurd. Samen hebben we toen alle enveloppen opengemaakt. Ik heb daarna geprobeerd een vervolgafspraak te maken maar heb tot nu toe niets meer van hem vernomen. Ik kan op zo'n moment niets meer betekenen. Maar ik heb ook al zeven jaar een cliënt die mij alleen belt als hij er even niet uitkomt. Hij heeft het inmiddels heel goed onder controle. Dat is geweldig om te zien en geeft veel voldoening."

Minder vraag wel behoefte
Sinds de bezuinigingen in de zorg merkt Gerrie dat ze minder vraag krijgt en dat baart haar grote zorgen. "Ik weet zeker dat de behoefte aan hulp bij administratie nog altijd even groot is", aldus Gerrie. "En mijn hulp is helemaal gratis. Ik kom zelfs bij de mensen thuis dus reiskosten kan ook geen reden zijn om mijn hulp niet in te schakelen. Ook Novadic Kentron en het Ismes huis kunnen me geen verklaring geven. Ik hoop dan ook met dit artikel mijn doelgroep weer te bereiken."

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox