Logo bosscheomroep.nl
Ontmoeten en verbinden zijn belangrijke kernwoorden bij NovalisFoto: Niek Geneuglijk
Ontmoeten en verbinden zijn belangrijke kernwoorden bij NovalisFoto: Niek Geneuglijk

Novalis introduceert nieuwe vorm van dagbesteding voor mensen met beperking

VUGHT – Onlangs opende Novalis de deuren aan Industrieweg 9c te Vught. Een theaterwerkplaats waar men werkt met een wezenlijk ander concept van dagbesteding voor mensen met een beperking. Onder begeleiding van 14 gekwalificeerde vakdocenten gaan 'theatermakers' aan de hand van een Talent Ontwikkelings Plan aan de slag met alle facetten van theater; van decor, grime, zang en dans tot muziek, camera acteren en het ontwerpen en maken van kostuums. Daarbij gaat het niet alleen om het theater maken 'an sich', het doel is vooral om te groeien en de eigen kwaliteiten en talenten te ontwikkelen.

Door Astrid Berkhout


Ron van Rooij is jarenlang bezig geweest om Novalis te realiseren. Als vader van een zoon met een verstandelijke beperking wist hij uit eigen ervaring dat niet iedereen op z'n plek is bij de traditionele vormen van dagbesteding. "Soms zitten mensen van 8.00 tot 16.00 uur geestdodend werk te doen. Voor sommigen is dat afdoende, maar er zijn genoeg anderen die meer nodig hebben dan simpelweg tijdverdrijf en behoefte hebben aan een uitdaging. Wat dat betreft is er nog veel te winnen." Die uitdaging is eventueel te vinden in het theater. "Toen mijn eigen zoon zich aansloot bij Theatergroep Spring, bestaande uit verstandelijk gehandicapte spelers, zag ik hem – en anderen – helemaal opbloeien. Voor mij was meteen duidelijk dat we daar meer mee moesten."

Meer dan een theaterwerkplaats
Maar liefst 11 jaar duurde het voordat Ron een pand vond dat aansloot bij het concept dat hij voor ogen had. "Toen dit pand vorig jaar leegkwam, hebben we onze kans gegrepen. Het leent zich perfect voor wat wij willen en bestaat uit verschillende gedeeltes. Er is een theater van 14 bij 18 meter, dat wordt omringd door verschillende instructielokalen waar de vakdocenten in kleine groepjes kunnen werken met de 'theatermakers'. Daarnaast hebben we een uitgebreide horecafaciliteit, lunchcafé Lekkerbeetje, waar we werkplekken bieden voor mensen met een verstandelijke beperking. Een aantal hiervan stroomt uiteindelijk door naar een reguliere baan. Verder zijn er nog 30 kantoren, trainingsruimtes en vergaderzalen die we verhuren aan bedrijven, en is er een serre van 180 m2. In samenwerking met Excitement Events gaan we bovendien sociale maatschappelijke bedrijfsfeesten organiseren. Het moet echt een belangrijke sociale ontmoetingsplek worden. Bij Novalis draait het om ontmoeten en verbinden, op alle mogelijke manieren."

Een veilige omgeving
"Bij ons lopen natuurlijk ook zorgmedewerkers - van 's-Heeren Loo Zorggroep - rond die verantwoordelijk zijn voor de benodigde individuele zorg, maar we onderscheiden ons doordat daarnaast zangpedagogen, kunstenaars en andere creatieve vakmensen actief zijn in de theaterwerkplaats. Voor de duidelijkheid; door de theaterwerkplaats onder te brengen in een aparte stichting, Voor de verandering, zorgen we er voor dat de zorggelden ook daadwerkelijk besteed worden aan de zorg. Als iemand hier binnenkomt, stellen we op basis van zijn of haar mogelijkheden en beperkingen een Talent Ontwikkelings Plan op, maar ook een Persoonlijk Ondersteuningsplan. We willen het wezenlijk anders doen en tegelijkertijd een veilige omgeving bieden. De achttiende eeuwse dichter Novalis schreef ooit: 'Elke mens is een symfonie en is genezing, het weer vinden van de juiste melodie.' Daar werken we met het hele team naar toe."

De kracht van theater
Novalis is nog maar kort bezig, maar Ron ziet nu al dat hun manier van werken effect heeft. "Theater blijkt een geweldige methode om mensen uit hun comfort zone te halen, zodat ze hun grenzen kunnen verleggen. Laatst hadden we hier een jongen die in zichzelf gekeerd en in een rolstoel binnenkwam. Hij had twee passies; opa en Elvis Presley. Daar zijn we mee aan de slag gegaan. We hebben o.a. liedjes en verhalen geschreven rondom deze thema's. Inmiddels heeft hij geen rolstoel meer nodig en is hij vier dagen per week in de theaterwerkplaats te vinden. Dat is wat je met theater kunt bereiken!"

Meer informatie: www.stichtingnovalis.nl. U kunt ook contact opnemen via 073-6840202.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox