Logo bosscheomroep.nl
Ook in 's-Hertogenbosch werden scholieren geronseld voor de drugshandel en prostitutie
Ook in 's-Hertogenbosch werden scholieren geronseld voor de drugshandel en prostitutie

Hoe voorkom je dat jongeren de verkeerde afslag nemen?

's-HERTOGENBOSCH - Sexting, grooming, gecatfiched zijn, het onderwerp gevaarlijke liefde brengt een heel nieuwe woordenschat met zich mee. Onlangs organiseerde de PvdA het maandelijkse Biebdebat met als thema Hoe voorkom je het ronselen van jongeren voor drugshandel of prostitutie?

Door Lesha Bosman


Ook in 's-Hertogenbosch raken scholieren verstrikt in de drugshandel of in de prostitutie. Dat bleek uit antwoorden van Ton Rombouts op vragen van de Bossche PvdA. Het maandelijkse BIEBdebat in de StadsBIEB ging over de vraag: Hoe voorkom je dat jongeren de verkeerde afslag nemen? Te gast was onder anderen Merel van Groningen, auteur van het boek: 'En plotseling ben je van hem'. "Ik was 15 jaar toen ik in contact kwam met een loverboy", aldus Merel tijdens het debat. "Niet lang daarna zat ik achter de ramen en bleek mijn 'liefde' twintig euro per klant waard te zijn. Mijn relatie had niets met liefde te maken. Toch bleef ik bij hem. Ik dacht dat alles mijn schuld was en was als de dood dat hij mij of mijn omgeving iets aan zou doen als ik weg zou lopen. Ik was nergens veilig."

Merel geeft inmiddels zelf voorlichting in het onderwijs en via haar boeken. "Ik wil het taboe rondom dit thema verbreken. Nog altijd merk ik dat het onderwijs heel voorzichtig is om over dit onderwerp te praten. Vaak is er de angst dat ouders de school in verband brengen met criminaliteit en prostitutie en als gevolg niet meer als veilige plek ervaren. Maar ook ouders moeten op de hoogte zijn van dit onderwerp. We kunnen en mogen er onze ogen niet meer voor sluiten."

De rol van het onderwijs
Frank Planten heeft jarenlange ervaring in het onderwijs en werkt inmiddels als zorgcoördinator. Hij beaamt de spagaat waar scholen zich in bevinden. "Je wilt natuurlijk de beste voorlichting geven aan je leerlingen, maar dit onderwerp ligt nog zo gevoelig dat ook ik hier niet namens mijn werkgever sta maar op persoonlijke titel spreek. Ik denk dat er nog te vaak weg wordt gekeken. Vaak weten mensen niet wat ze moeten doen, welke stappen ze kunnen ondernemen om een leerling te ondersteunen. Dat is ook niet makkelijk als het gaat om criminaliteit of prostitutie. Ik denk dat het heel goed is dat dit thema nu onder de aandacht is gekomen in 's-Hertogenbosch. We moeten ons er met z'n allen hard voor maken." Daar is Lilja van Himbergen van Humanitas en Coördinator van Gevaarlijke liefde het helemaal mee eens. "Het is moeilijk om het taboe te doorbreken. Jongeren die erbij betrokken zijn, schamen zich zo dat ze vaak onbereikbaar zijn. Vooroordelen van de omgeving maken die schaamte erger. Daarnaast is het onderwerp onzichtbaar. Vaak loopt het contact niet meer via het schoolplein maar via social media. Je hoort het steeds vaker, jongeren die via social media naaktfoto's of filmpjes doorsturen (sexting) of volwassenen die via internet zich voordoen als iemand anders met als doel seks te hebben met jongeren (grooming). Ook loverboys gaan te werk via social media."

Social media
En dat social media gevaarlijk kan zijn, laat Trishna Ramsoedit (20) zien aan de hand van ogenschijnlijk onschuldige spelletjes zoals Habbohotel en Playstationnetwork. Zelf begon zij in groep acht te chatten met anderen via Hobbohotel. "Maar hoe weet je zeker dat degene met wie je chat ook daadwerkelijk diegene is die hij of zij zegt te zijn? Gelukkig ben ik altijd weerbaar genoeg geweest op social media maar ik heb genoeg meegemaakt om te weten hoe gevaarlijk een onschuldig spelletje kan zijn." Merel voegt toe dat het moeilijk is om als organisatie of ouder de gevaren van social media bij te houden. "Als je net op de hoogte bent van een bepaalde hype op social media, is er alweer een andere hype in opkomst. Je loopt altijd achter de feiten aan."

Samen sterk
Na het debat is fractievoorzitter Lisette van der Swaluw van de PvdA ervan overtuigd dat we nog lang niet klaar zijn met dit thema. "Duidelijk is dat er nog steeds een taboe rust op dit thema. Wat mij betreft moeten de luiken open. En moet dit onderwerp bespreekbaar worden gemaakt, vooral op scholen. Ik ga me hard maken voor een gedeelde aanpak door professionals, leraren, leerlingen en ouders. Laten we ons samen hard maken zodat jongeren niet meer het slachtoffer worden."

Reageer als eerste
Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

…De Bossche Omroep naast ’s-Hertogenbosch ook in Vught, Sint-Michielsgestel, Kerkdriel, Hedel en veel meer plaatsen verschijnt?