Logo bosscheomroep.nl
Frank van GelovenFoto: Ben Nienhuis
Frank van GelovenFoto: Ben Nienhuis

'Ufo's bestaan, buitenaardse ruimteschepen nog niet!'

's-HERTOGENBOSCH - Frank van Geloven - oud-journalist bij het Brabants Dagblad en auteur van o.a. het succesvolle boek 'Jeroen Bosch voor beginners' (2015) bracht onlangs een nieuw boek uit: 'Ufo's voor beginners'. Hierin neemt Frank u aan de hand van 50 vragen en antwoorden mee door de wereld van de Ufo's.

Door Astrid Berkhout


Het boek komt voort uit Frank's eigen fascinatie voor het onderwerp. "En die vindt zijn oorsprong in het werk van Jeroen Bosch", vertelt Frank gedreven. "In 1967 nam mijn vader me onder protest - want welke 11-jarige wil nu naar een museum… - mee naar de Jeroen Bosch tentoonstelling in het oude Noordbrabants Museum in de Bethaniëstraat. Ik werd meteen gegrepen door de tot de verbeelding sprekende figuren op de schilderijen, de beelden hebben me nooit meer losgelaten. Dit kreeg een vervolg toen de eerste science fiction series werden uitgezonden op televisie. De belevenissen van captain Kirk, Mr. Spock, Bones en Scottie tijdens Star Trek - en hun ontmoetingen met wezens die zo leken te zijn weggelopen uit de Tuin de Lusten - boeiden me enorm. Toen ik ook nog eens verhalen hoorde over mensen die vliegende schotels zagen, begon ik me te verdiepen in het onderwerp. En daar ben ik niet meer mee opgehouden."

Een technische term
"Veel mensen associëren het woord Ufo meteen met een vermeend buitenlands voertuig. Ten onrechte, want feitelijk is het niet meer dan een technische term. Ufo is de afkorting van Unidentified Flying Object, ofwel ongeïdentificeerd vliegend voorwerp. Ufo's bestaan wel degelijk; de term geeft echter alleen aan dat je iets ziet waarvan je op dat moment niet weet wat het is. De afgelopen 70 jaar is de fout gemaakt om onverklaarbare verschijnselen een buitenaards naamkaartje te geven. Dat terwijl een andere uitleg nog altijd meer voor de hand ligt. Slechts een klein percentage van de waarnemingen is op z'n zachtst gezegd mysterieus. Tekenend is wel het feit dat veel mensen met hun melding hun reputatie op het spel hebben gezet, het geeft aan dat er wel degelijk iets aan de hand is."

De sleutel
"De tijd dat Ufo-gelovers vierkant werden uitgelachen, is al lang voorbij. Dat neemt echter niet weg dat een sceptische blik op zijn plaats is. Daar heb ik dan ook bewust voor gekozen in dit boek. Zo ontkracht ik de vele Ufo waarnemingen die vlak na de tweede wereldoorlog zijn gedaan. In die periode verruilden de nodige Duitse wetenschappers de Nazi-laboratoria voor die van de Amerikanen en testten er de vreemdste toestellen, die er ongetwijfeld nogal futuristisch uit moeten hebben gezien." Tweeduizend jaar geleden werden al de eerste vreemde gebeurtenissen en voorwerpen in de lucht waargenomen. "Ze komen terug in grot- en rotsschilderingen van de holenmens in Europa, de Homo Erectus in Afrika en de voorouders van Aboriginals in Australië, maar ook in Egyptische hiërogliefen en Romeinse en Griekse vertellingen. Vooral in het verleden kan wel eens de sleutel liggen van het hele vraagstuk. Echt wetenschappelijk onderzoek is er nog nooit gedaan."

Wel of niet buitenaards leven
Als slotvraag: Gelooft Frank eigenlijk zelf in buitenaards leven? "Ik heb in mijn boek geprobeerd alles zo nuchter mogelijk te beschrijven. In mijn visie zijn er slechts enkele voorvallen die er daadwerkelijk op wijzen dat er meer is tussen hemel en aarde. Ik sluit buitenaards leven dus zeker niet uit, met name de door astronauten gerapporteerde ontmoetingen in de ruimte, de foto's van de Mars anomalies (gesignaleerde afwijkingen die er op kunnen wijzen dat ons zonnestelsel lang geleden al werd bewoond door buitenaardse wezens) en vondsten uit het verleden lijken geloofwaardig. Volgens Amerikaanse auteurs zou Neil Armstrong bovendien ooit meer loslaten over zijn waarnemingen tijdens zijn veelbesproken wandeling op de maan. Helaas overleed hij in 2012, daarmee neemt hij zijn geheimen mee in het graf, zeker zolang NASA weigert openheid van zaken te geven. Dat we niet alleen zijn, staat wat mij betreft vast. Maar het is de vraag hoe groot de kans is dat we daadwerkelijk bezoek krijgen… De afstanden tussen planeten zijn zo enorm, het is niet reëel te veronderstellen dat je die zomaar kunt overbruggen."

Het boek 'Ufo's voor Beginners' is voor 14,95 euro te bestellen viawww.ufosvoorbeginners.nl (gratis bezorging in 's-Hertogenbosch en omstreken).

Reageer als eerste
Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

…De Bossche Omroep naast ’s-Hertogenbosch ook in Vught, Sint-Michielsgestel, Kerkdriel, Hedel en veel meer plaatsen verschijnt?