Logo bosscheomroep.nl
Luana en haar reuzenslakken
Foto: Ben Nienhuis
Luana en haar reuzenslakken Foto: Ben Nienhuis

Luana Campinho showt haar (te) gekke beestenboel

's-HERTOGENBOSCH – De 18-jarige Luana Campinho is gek op dieren, in alle soorten en maten. Haar slaapkamer in haar ouderlijk huis heeft ze inmiddels tot de nok toe volgestouwd met een enorme 'gekke beestenboel', waaronder een schildpad, luipaardgekko, miljoenpoten, kevers, muis en… slakken (waaronder 3 reuzenslakken)! Luana is op een missie als het gaat om haar reuzeslakken; ze wil andere mensen vooral laten zien wat voor geweldige dieren het eigenlijk zijn.

"Ik kom oorspronkelijk uit Brazilië", vertelt Luana. "Vroeger mocht ik nooit huisdieren omdat ons gezin bij oma woonde. Toen we op mijn 11-de naar Nederland verhuisden, kreeg ik eindelijk mijn eerste huisdier; mijn hond Simba. In de loop der tijd is de rest er bij gekomen." Er zitten veel niet-alledaagse huisdieren in haar verzameling, maar na enige uitleg zit er enige logica in…. "De slakken zijn er gekomen nadat ik een paar slakken had gekocht als voedsel voor de schildpad. Ze bleken te groot om op te eten, dus ik heb ze maar gehouden. Ik vond de slakken zo leuk dat ik er nog meer bij heb genomen. Inmiddels heb ik ruim 31 slakken, waaronder 3 Afrikaanse reuzenslakken. De kevers en miljoenpoten zijn er gekomen omdat die goed samen kunnen leven met slakken. Inmiddels heb ik echter alle beesten apart gehuisvest."

Makkelijke huisdieren
"Er zijn veel verschillende soorten slakken, die allemaal hun eigen eisen stellen aan hun leefomgeving. Die van mij voelen zich het beste op hun gemak bij een temperatuur van 26 tot 28 graden. Slakken zijn super makkelijk te houden. Het terrarium is natuurlijk belangrijk, daar liggen o.a. mos en stukken hout in zodat ze kunnen klimmen. Naast water hebben ze natuurlijk eten nodig. Je hebt vreetzakken die iedere dag eten, maar die van mij krijgen om de dag groente en fruit. Ze hebben allemaal hun eigen karakter. Er is nog veel niet bekend over reuzenslakken, er wordt nog volop onderzoek gedaan. Ze herkennen wel mijn stemgeluid, waarschijnlijk op basis van trillingen. Omdat ze daar aan gewend zijn, komen ze sneller uit hun huisje als ze mij horen."

Vooroordelen wegnemen
"Als ik thuis ben, mogen ze gewoon vrij rondlopen in mijn kamer." Wie denkt dat het dan een slijmerige boel wordt (zoals ik…), heeft het mis. "Nee joh, dat valt wel mee, vooral tuinslakken produceren veel slijm", lacht Luana. Mijn vraag geeft wel meteen aan dat er de nodige vooroordelen zijn over reuzenslakken. "En dat is jammer. Ze zijn grappig en erg leuk om naar te kijken. Zeker voor kinderen zijn het ideale huisdieren. Om het beeld van deze dieren te veranderen, bezoek ik sinds kort ook kinderfeestjes en basisscholen met de slakken." Luana zit inmiddels in het tweede jaar van een mbo-opleiding tot dierenartsassistente. Ze wil zich namelijk ook in haar toekomstige werk omringen met dieren. "Het liefst zou ik er thuis nog meer dieren bij hebben, maar meer past er simpelweg niet op mijn kamer!"

Reageer als eerste
Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

…De Bossche Omroep naast ’s-Hertogenbosch ook in Vught, Sint-Michielsgestel, Kerkdriel, Hedel en veel meer plaatsen verschijnt?