Logo bosscheomroep.nl
In een levensbomenbos is alle ruimte voor hoop, liefde en herinneringen
In een levensbomenbos is alle ruimte voor hoop, liefde en herinneringen

Alle fasen van het leven verbonden in levensbomenbos

ROSMALEN - 'Uit liefde voor mijn kinderen' en 'ter nagedachtenis aan onze moeder, oma en overgrootoma'. Op de site van levensbomenbosch.nl kom je verschillende gedachtes en verhalen tegen van en over mensen die binnenkort een boom aan gaan planten in het Levensbomenbos in Rosmalen. Sinds september kunnen alle inwoners van de gemeente 's-Hertogenbosch een eigen levensboom kopen in het levensbomenbos in Rosmalen. In de eerste fase van het levensbomenbos zijn er 135 levensbomen beschikbaar. Inmiddels zijn er al zo'n 30 verkocht. De plantdagen zijn op 18 en 25 november.

Door Lesha Bosman


"Of iemand nou een boom wil planten ter ere van een geboorte of ter nagedachtenis van een dierbare, in het levensbomenbos kan ieder belangrijk moment in een leven een symbolische plek krijgen", vertelt initiatiefnemer Helmus Boons van Stichting Levensbomenbosch. "Vandaar ook de naam levensbomenbos. De boom symboliseert de cirkel van het leven. Met alle fasen die erbij horen. Burgers, bedrijven en instellingen kunnen er ter gelegenheid van een geboorte, jubileum, huwelijk of herinnering aan een overlijden, een boom aanplanten." Boons kwam 2 ½ jaar geleden op het idee van het Levensbomenbos. " Vaak zijn herinneringsbossen alleen ter nagedachtenis aan overleden dierbaren. Ik vind het juist heel mooi om alle fasen van het leven in het bos te verbinden. Hoe geweldig is het om bij de geboorte van een kind een boom te planten die samen met dat kind meegroeit. Of wat dacht je van een boom die symbool staat voor een huwelijk en net als dat huwelijk steeds verder uitgroeit. Ik hoop dat ik het herinneringsbos steeds verder kan uitbreiden op verschillende locaties in en om 's-Hertogenbosch."

Mijn vader was een natuurmens
Als natuurliefhebber ziet Helmus Boons de meerwaarde van een nieuw aan te planten bos dat vol herinneringen de kans krijgt om door te groeien in de toekomst. Mijn vader was een natuurmens. Hij heeft mij de waarde van een groene omgeving meegegeven. Tegenwoordig zie je steeds minder groen in het straatbeeld. Dat vind ik heel jammer. Ik wil mijn medeburgers de gelegenheid geven om zelf een boom te planten en zo een bijdrage te leveren aan de natuur." Na het nodige zoekwerk kwam uiteindelijk de locatie aan het Binckhorstpad in Rosmalen in beeld. Op deze locatie is ook ruimte om door te groeien. De levensbomen vormen uiteindelijk een natuurlijk bos en het bos heeft weer vele functies voor mens en dier.

Samenwerking
De gemeente 's-Hertogenbosch is een belangrijke partner in dit project. In maart 2014 is het initiatiefvoorstel van Judith Hendrikx van De Bossche Groenen, om te komen tot de aanleg van een levensbomenbos, unaniem door de gemeenteraad aangenomen. De gemeente heeft de grond beschikbaar gesteld en zal ook op de plantdagen aanwezig zijn om assistentie te verlenen. Het maaibeheer van het levensbomenbos zal in samenwerking met het wijkteam van Rosmalen worden uitgevoerd. Over vijf jaar geeft de stichting het bos weer terug aan de gemeente. "Ik verwacht dat de plantdagen zeer indrukwekkend zullen worden", aldus Helmus Boons. "Ook voor mij. Mijn zussen hebben een boom gekocht ter nagedachtenis aan mijn vader. Ik vind het ontroerend dat hij een plek krijgt in het levensbomenbos."

Een boom kost 125 euro en er is keuze uit vijf verschillende boomsoorten. Om een levensboom te kopen of voor meer informatie kijk op www.levensbomenbosch.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

…De Bossche Omroep naast ’s-Hertogenbosch ook in Vught, Sint-Michielsgestel, Kerkdriel, Hedel en veel meer plaatsen verschijnt?