Logo bosscheomroep.nl
Er is veel belangstelling voor de techniekruimte tijdens de rondleiding in Perron-3
Er is veel belangstelling voor de techniekruimte tijdens de rondleiding in Perron-3

Nieuwkomers ontdekken 'Bossche Sferen'

's-HERTOGENBOSCH - Zelf heeft manager Anton Steenbergen van Perron-3 in Rosmalen als vrijwilliger in een asielzoekerscentrum gewerkt. Hij repareerde fietsen. "Een indrukwekkende ervaring", zo begint hij zijn verhaal tegen de 25 nieuwkomers die meedoen aan het pilotproject Bossche Sferen van de WeenerXL in samenwerking met ISVW (Internationale school voor wijsbegeerte). In totaal gaan de nieuwkomers op bezoek bij negen verschillende organisaties om kennis te maken met de Bossche maatschappij. De komende tijd staan er nog verschillende bijeenkomsten op de rol. Een bezoek aan Bleijendijk in Vught, een ontmoeting met een raadslid, met de gemeente, het Innovatiehuis en het onderwijs.

Door Lesha Bosman

Rechts in de theaterzaal van Perron-3 zitten de Syrische vluchtelingen, links de Eritreeërs. Tussen de nieuwkomers zijn ook geïnteresseerden Bosschenaren die meelopen tijdens de bijeenkomst. Het doel van de bijeenkomsten is kennis maken. Kennis maken met de Nederlandse maatschappij en met elkaar. "Ik heb in de fietsenwerkplaats geleerd wat in het Arabisch, 'wij gaan fietsen betekent'", gaat Anton Steenbergen verder. "Jala byciclette." Na een korte uitleg over de verschillende functies van Perron-3, is het tijd voor een rondleiding.

De rol van kunst en cultuur
Er is veel interesse als de groep nieuwkomers in de techniekruimte voor het geluid en licht uitkomt. Er wordt vooral gevraagd of je een opleiding nodig hebt om dit werk te doen. En hoe lang deze opleiding dan duurt? De tolken moeten hard werken om alle vragen en antwoorden te vertalen. Als de rondleiding verder gaat, wordt er onderling druk gediscussieerd over de waarde en de rol van kunst en cultuur in de verschillende samenlevingen. Voordat de pauze begint, is er eerst nog even ruimte voor een spel. Natuurlijk wel met als rode lijn het onderwerp kunst en cultuur. Aan de hand van stellingen kan er gekozen worden voor antwoord A 'mee eens' of antwoord B 'niet mee eens'. Kies je A dan loop je naar de linkerkant van de theaterzaal, voel je meer voor B loop je naar de rechterkant. Op de vraag of kunst kritiek mag uiten op de staat wordt er overtuigend naar de linkerkant van de zaal gelopen. De vraag of kunst kritiek mag hebben op geloof is lastiger. Uiteindelijk kiest de meerderheid voor antwoord B.

Cultuurverschillen
Na de pauze is het tijd om samen in gesprek te komen. " Om elkaar beter te begrijpen, gaan we kijken waar we van elkaar verschillen", begint gespreksleider Marlou van Paridon. Al snel komen er verschillende voorbeelden naar boven. "Als wij met een vriend koffie willen drinken in Syrië dan vragen we minstens tien keer of iemand koffie wil gaan drinken", legt een Syrische nieuwkomer uit. "Ook al zegt iemand 'nee', dan nog vragen wij door. Soms verandert iemand na acht keer van gedachten. In Nederland gaat dat heel anders. Je vraagt een keer of je koffie wilt drinken. Is het antwoord 'nee' dan is het gesprek afgelopen. Ik moet daar nog steeds aan wennen. Zo is het ook met afrekenen. In Syrië bieden we altijd aan om te betalen. Uit gewoonte, om aardig te zijn. We menen het echter niet. Uiteindelijk splits je de rekening of betaalt de ander mee. Als je hier aangeeft dat je betaalt, bedankt de ander voor het gebaar en gaat er vervolgens ook daadwerkelijk vanuit dat je betaalt." Vervolgens lachend: "Dat cultuurverschil kan aardig in de kosten gaan lopen." Na een intensief kennismakingsgesprek waarin er in groepjes doorgesproken is over cultuurverschillen wordt de ochtend afgerond. Het was een leerzame ochtend. Een ochtend waarin veel handen zijn geschud, er kennis is gemaakt met elkaar en met Perron-3. Nu op naar de volgende bijeenkomst.

Meedoen
Voor het project Bossche Sferen is WeenerXL nog op zoek naar Bosschenaren die geïnteresseerd zijn om één of meerdere bijeenkomsten bij te wonen en kennis te maken met nieuwkomers. Voor meer informatie over het project Bossche Sferen of voor aanmeldingen voor het project kunt u kijken op www.s-hertogenbosch.nl/actueel/nieuws onder 'wil jij in gesprek met een nieuwkomer. Voor deelname aan de bijeenkomsten kunt u mailen naar bosschesferen@s-hertogenbosch.nl. Op de site staat wanneer de bijeenkomsten plaatsvinden. U kunt aan 1 of meerdere gesprekken deelnemen. Dit kunt u aangeven in de mail of u kunt contact opnemen met projectleider van Bossche Sferen Bram ven der Veer via 06-11119966.

Reageer als eerste
Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

…De Bossche Omroep naast ’s-Hertogenbosch ook in Vught, Sint-Michielsgestel, Kerkdriel, Hedel en veel meer plaatsen verschijnt?