Logo bosscheomroep.nl
Rondom de patio worden nu en in de toekomst activiteiten georganiseerd voor buurtbewoners, zoals hier aardbeienjam wordt gemaakt tijdens de kindertuin
Rondom de patio worden nu en in de toekomst activiteiten georganiseerd voor buurtbewoners, zoals hier aardbeienjam wordt gemaakt tijdens de kindertuin

Je sociale huurwoning en woonomgeving zelf vormgeven

's-HERTOGENBOSCH - Mensen die een uitdaging zien in het vormgeven van hun eigen sociale huurwoning en woonomgeving en af willen wijken van de standaard sociale huurwoningmarkt, worden op 27 september uitgenodigd door Boschgaard en Zayaz bij de presentatie van het sociaal, duurzaam en wijkgericht nieuwbouwproject Boschgaard aan het Mgr. Van Roosmalenplein 32. Boschgaard is een initiatief van een groep jonge idealistische en creatieve mensen die hun eigen wooncoöperatie op willen zetten in 's-Hertogenbosch.

Door Lesha Bosman


Op dit moment woont mede-initiatiefneemster van Boschgaard Sophie Gruijters in De Patio waar zij de Graafse Akker is begonnen. De Graafse Akker is een wijktuin die voor iedereen toegankelijk is, De Patio is het gebouw dat aan De Graafse Akker grenst. Naast het feit dat de woonruimte van ongeveer 1000m2 inmiddels echt is afgeschreven en niet meer up-to-date is, vind Sophie dat de ruimte die er is veel beter ingedeeld kan worden. "Wij wonen hier nu met zeven mensen in een enorme ruimte. Als we een goede indeling maken zou De Patio woonruimte kunnen bieden aan veel meer mensen. Dat bracht ons op het idee van onze droom om een eigen coöperatie op te richten. Een coöperatie die uitgaat van duurzaamheid en wijkgericht wonen en een sociale instelling heeft. We hebben onze droom uitgewerkt in een plan dat we aan woningbouwvereniging Zayaz hebben voorgelegd. Het plan is een onderlegger van waaruit er gewerkt kan worden. We weten in ieder geval dat we duurzaam willen bouwen en dat we allemaal iets willen doen voor de plek waar we wonen. Of dat nu in de vorm is van onderhoud, of koffie schenken in een eventueel te realiseren sociaal buurtcafé dat maakt ons niet uit. Als iedereen maar een steentje bijdraagt."

Haalbaarheid onderzoeken
"De presentatie van ons plan aan Zayaz is het begin geweest van een samenwerking die heeft geleid tot een onderzoeksfase", gaat Sophie enthousiast verder. Deze fase houdt in dat we onderzoeken hoe haalbaar ons plan is. Dat hangt onder andere samen met hoeveel interesse er is onder de doelgroep van Zayaz voor deze manier van sociaal maatschappelijke woningbouw. Dat is de reden dat we een voorlichtingsmiddag hebben georganiseerd. We gaan deze middag gedetailleerder in op het plan en gaan in gesprek met geïnteresseerden. Wij willen zoveel mogelijk mensen betrekken bij dit project dus hebben we ook de buurtbewoners, sociaal werkers, gemeente en andere woningbouwcorporaties uitgenodigd."

Woningen op maat
"Voor Zayaz is Boschgaard een proeftuin om te onderzoeken hoe je als woningbouwcorporatie meer op maat woningen aan kan bieden aan je doelgroep", aldus een woordvoeder van Zayaz. "Wij vinden het een mooie zaak als er een initiatief ontstaat vanuit onze huurders zelf. Daar gaan we dan ook heel serieus mee om. Maar wij moeten wel onze doelstelling in de gaten blijven houden. Het idee van sociaal maatschappelijk ondernemen spreekt ons erg aan en we vinden het dan ook de moeite waard om te onderzoeken of het plan van Boschgaard haalbaar is. Wij ondersteunen Boschgaard met onze expertise en denken graag mee. Wij zullen dan ook aanwezig zijn tijdens de bijeenkomst op 27 september."

"Boschgaard is echt een meerjarenplan", gaat Sophie verder. "We zitten nog aan het begin van het project. Er moet nog veel gebeuren. We hopen dat de bijeenkomst druk bezocht gaat worden en we onze groep kunnen uitbreiden. Over een aantal jaar hopen we dat onze droom van Boschgaard is uitgekomen. We zijn benieuwd wie er met ons mee wilt dromen en doen."

De presentatie is van 16.00 tot 18.00 uur en vindt plaats in buurttuin De Graafse Hof achter het gebouw van De Patio. Aanmelden kan via sophie@boschgaard.nl. Meer informatie over het project kunt u vinden op www.boschgaard.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

…De Bossche Omroep naast ’s-Hertogenbosch ook in Vught, Sint-Michielsgestel, Kerkdriel, Hedel en veel meer plaatsen verschijnt?