Logo bosscheomroep.nl
Lilian samen met haar hond Floyd
Foto: Niek Geneuglijk
Lilian samen met haar hond Floyd Foto: Niek Geneuglijk

'Ik probeer vooral te laten ervaren'

's-HERTOGENBOSCH – In haar werk als begeleider van jongvolwassenen met autisme merkte Lilian Ensel dat het voor hen moeilijk is om goed voor zichzelf op te komen. Ze ging op zoek naar een manier waarop ze het hen kon leren. Geïnspireerd door de positieve invloed van haar hond Floyd geeft ze nu samen met hem weerbaarheidstrainingen waar iedereen - kinderen, tieners en volwassenen - baat bij kan hebben.

"Floyd is een ontzettend lieve, zwarte Labrador die graag en makkelijk contact maakt", vertelt Lilian. "Hij is een psychosociale hulphond, dat wil zeggen dat hij is getest op veiligheid en betrouwbaarheid. Via Pets4Care heb ik een cursus gevolgd om deze training te kunnen geven. Daarbij heb ik met name geleerd om Floyd te lezen. Floyd moet vooral zichzelf zijn. Hij is heel gevoelig en voelt feilloos stemmingen en spanningen aan." Op basis van een intake gesprek kijkt Lilian wat Meneer Hond voor u kan betekenen. "Tijdens een training doen we vooral oefeningen samen met Floyd. We beginnen bij het begin: contact maken. De manier waarop iemand dit doet, zegt iets over hem of haar en geeft inzicht. Het is vooral leuk om met de hond bezig te zijn. Je bent iets aan het doen, niet alleen aan het praten. Je kunt veilig oefenen met het op een andere manier omgaan met moeilijke situaties. Een hond oordeelt immers niet en is altijd blij als je komt. Het is geweldig om te zien hoe mensen die voorheen ineengedoken rondliepen, opeens rechtop gaan staan en commando's geven als ze met Floyd aan de gang zijn. Ze zijn er weer! Vanuit de overtuiging dat de cliënt de deskundige is, proberen we deze zelf tot de oplossing te laten komen die het beste voor hem of haar werkt."

Meer informatie: Lilian Ensel via 06-16449908 of info@meneerhond.nl. Zie ook www.meneerhond.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 98.500 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

…De Bossche Omroep naast ’s-Hertogenbosch ook in Vught, Sint-Michielsgestel, Kerkdriel, Hedel en veel meer plaatsen verschijnt?