Bart tijdens de voorbereidingen van de Lentewandeling in Het Bossche Broek: "Gelukkig kan er langzaam steeds meer."
Bart tijdens de voorbereidingen van de Lentewandeling in Het Bossche Broek: "Gelukkig kan er langzaam steeds meer." (Foto: RoxX’n Roll)

Stadscomponist Bart de Vrees: ‘Dit is een heerlijk experiment’

Sinds januari jl. heeft ook Den Bosch, in navolging van andere steden, een Stadscomponist. Aan Bart de Vrees, slagwerker en componist, de eer om deze functie te vervullen. Door de coronacrisis is hij tot nu toe hoofdzakelijk online actief geweest. Zo schrijft hij iedere maand een partituur, mede geïnspireerd door de actualiteit, die gratis te downloaden is op de website www.bartdevrees.com. “Ik zie de stad Den Bosch daarbij vooral als een personage. Welk lied zou de stad, als ware het een levend organisme, hierover zingen als ze kon zingen?”

DEN BOSCH – Bart werd gevraagd voor de functie door ‘provinciaal arrangeur’ Geert van Boxtel. “Ik heb toen wel even getwijfeld of ik het moest doen. Den Bosch is een van mijn lievelingssteden en ik ben er veel op stap geweest, maar ik kom er niet vandaan: ik ben opgegroeid in Beek en Donk. Tot tien jaar geleden dompelde ik me met de Carnavalskapel waar ik al sinds mijn jeugd in speelde, onder in het Carnavalsgebeuren, dat wereldje ken ik als geen ander. Juist doordat ik echter niet geworteld ben in Den Bosch, kan ik met een open blik naar de stad kijken.” 

Vrijheid

Als Stadscomponist heeft hij geen specifieke opdracht meegekregen, dus hij heeft alle vrijheid om zelf invulling te geven aan zijn functie. Naast de maandelijkse composities (die gebundeld worden op het album Schetsen, Stukken, Scherven, Liederen en Fragmenten) plaatst hij regelmatig filmpjes en foto’s op zijn website. Daarnaast heeft hij contacten gelegd met verschillende mensen en organisaties in de stad. “Denk aan musicus Bart van Dongen, stadsdichter Doeko L., stadschroniqueur Eric Alink en organisaties als Theater Artemis, November Music en Willem Twee. Ik zie het als mijn taak om verbindingen te leggen zodat er allerlei nieuwe samenwerkingen ontstaan.” 

“Stiekem is het momenteel best wel druk”

Dit heeft ook al geresulteerd in de eerste projecten. Samen met Theater Artemis voert hij een kunstproject uit waarin gedurende het jaar op vier momenten de seizoenen centraal staan: in mei vond een audiovisuele Lentewandeling plaats. Op 13 juni is er om 15 uur een live stream vanuit de Willem Twee studio’s (“wat mij betreft een parel in Den Bosch”) met basklarinettist en saxofonist Maarten Ornstein. “Ik ga de synthesizers helemaal leeg trekken en maak dan samplepacks met beats voor al die Bosschenaren die thuis muziek maken.” 

Zomerwandeling met Artemis

Iets wat eveneens past in die lijn: de videocursus Huis, tuin en keuken sound design, waarmee je zelf je eigen muziekinstrument in elkaar kunt knutselen. Voor de opening van de Bossche Zomer (op 1 juli) door koperblazers en slagwerkers van de Koninklijke Harmonie ‘s-Hertogenbosch schrijft Bart een korte openingsfanfare. En in augustus staat de Zomerwandeling met Theater Artemis gepland. “Stiekem is het momenteel best wel druk. Maar al met al ben ik tot nu alleen heel erg blij dat ik dit mag doen. Het is een droom om mijn periode als stadscomponist ooit af te sluiten met een minifestival, ik doe er alles aan om dat voor elkaar te krijgen!”

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding