<p>Burgemeester Van de Mortel gaf een klein concert voor de aanwezige leerlingen van de Koningslinde. Met een kazoo op een houten trompet kan iedereen muziek maken, ook zonder noten te kunnen lezen.</p>

Burgemeester Van de Mortel gaf een klein concert voor de aanwezige leerlingen van de Koningslinde. Met een kazoo op een houten trompet kan iedereen muziek maken, ook zonder noten te kunnen lezen.

MusiCare wil muziek op school stimuleren

De elfjarige Olivier de Bot ontving maandag uit handen van burgemeester Van de Mortel het eerste exemplaar van het MusiMoves DoeBoek, een muzikaal en educatief doeboek dat alle basisschoolleerlingen van Vught zullen ontvangen.

Door Lisette Broes-Croonen

VUGHT - Het boek is een initiatief van MusiCare, de Vughtse muziekschool van Odette Sorber en Tim van Baalen. Zij hebben als missie om iedereen muziek te leren maken. Daarbij is muziek maken meer dan alleen een instrument bespelen. Het is een vorm van persoonlijke ontwikkeling waarbij je jezelf en de wereld om je heen beter leert kennen. “Ook op scholen willen we het muziekonderwijs graag stimuleren.” vertelt Tim van Baalen. “Het MusiMoves DoeBoek helpt daarbij. Alle basisschoolleerlingen in Vught krijgen het boek mee naar huis en ook de juffen en meester krijgen een exemplaar. In het boek staan allerlei leuke spelletjes en weetjes voor thuis, maar ook enkele lessen die in de klas gegeven kunnen worden. De docenten ontvangen daarvoor ook een handleiding. Bij het boek hoort ook een website met allerlei extra’s en nog meer uitleg over muziek. We hopen zo de drempel te verlagen om op school muziekles te geven.”

Kazoo

Voor de officiële plechtigheid zong Odette met de aanwezige leerlingen van basisschool de Koningslinde een nieuw lied dat ze speciaal voor alle Vughtse kinderen schreef. Burgemeester Van de Mortel overhandigde daarna het eerste exemplaar aan Olivier. De burgemeester vindt het goed dat MusiCare dit boek heeft gemaakt. “Het is een prachtig boek. Iedereen krijgt goede zin van muziek en het zorgt voor vrolijkheid en gezelligheid.” In het boek staat ook een opdracht waarbij je zelf een kazoo kan maken. Van de Mortel had alvast een voorschot hierop genomen en een kazoo aan een houten trompet geplakt. Hij liet zien dat iedereen met dit kleine instrument muziek kan maken, zonder noten te kunnen lezen. Zijn korte optreden werd met applaus ontvangen.

Muziek troost

Voor Olivier is muziek ook heel belangrijk. Hij speelt al sinds zijn vierde piano en zit sinds vorig jaar als drummer in een bandje bij MusiCare. “Ik vind het super leuk bij MusiCare. Je kan er privéles krijgen of met meerdere tegelijk en je kan zelf kiezen welke muziek je wilt spelen. In ons bandje hebben we al twee eigen nummers gemaakt. Muziek troost me en maakt me gelukkig. Als ik boos ben, zet ik muziek op en dan voel ik me al snel beter. Op school hebben we maar ongeveer vijf keer per jaar muziekles en dat vind ik jammer. Ik hoop dat we meer muziekles gaan krijgen.”

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding