<p>Het vaandel.</p>

Het vaandel.

(Foto: Wim Koopman)

Bossche Broederschap heeft historisch vaandel terug

Sinds kort is de Broederschap van Onze Lieve Vrouw van Den Bosch de trotse bezitter van een vaandel dat al in een ver verleden werd meegedragen in de Stille Omgang van Den Bosch. Het vaandel is onlangs in een viering voor het eerst door De Broederschap meegedragen vanuit de sacristie om vervolgens bij het beeld van de Zoete Lieve Vrouw opgesteld te worden.

Den Bosch - Volgens de mondelinge overlevering werd het vaandel meegedragen in de eerste Stille Omgang van 1866. Momenteel onderzoekt De Broederschap de precieze geschiedenis van het vaandel. Daarnaast wordt de komende periode aandacht besteed aan ‘de staat van zijn’ van het vaandel: er zijn enkele beschadigingen die hersteld moeten worden.

Voor Maria uit

De Broederschap komt graag in contact met Bosschenaren die kennis hebben over (de geschiedenis van) dit vaandel. Ook houdt ze zich aanbevolen voor tips en suggesties voor het herstel. Volgend jaar verwacht de Broederschap de bidtocht weer met Bosschenaren en pelgrims te kunnen lopen. Indien mogelijk met het vaandel in herstelde staat, zodat de Plebaan het kan zegenen en het in de processie voor Maria uit kan worden gedragen.

Cholera

De traditie van de Stille Omgang gaat terug tot de jaren 1830, toen deze informeel werd georganiseerd. Gelovigen liepen de aloude Beeweg door de stad, die zelfs terug gaat tot de veertiende eeuw. Vanaf 1866 werd die traditie versterkt. Tijdens dit jaar woedde er cholera in Den Bosch en steeds meer mensen liepen samen de Stille Omgang. In dat jaar 1866 heeft de Vereniging Mannenomgang de traditie van de Stille Omgang krachtig ondersteund. Deze Vereniging vierde in 1916 het 50-jarig jubileum. Toen werd voor het eerst een Plechtige Omgang gehouden. Dat werd een enorm succes, met grote publieke belangstelling.

Corona

Na 1916 heeft de broederschap van de Zoete Lieve Vrouw de organisatie op zich genomen. Vanaf die tijd was er een jaarlijks terugkerende Plechtige Omgang. Deze omgang werd lange tijd jaarlijks grootser en uitbundiger van opzet. Vanaf 1932 werd ook het miraculeuze beeld van de Zoete Lieve Vrouw meegevoerd. Eind jaren ’60 heeft de laatste Plechtige Omgang plaats gevonden, en de Vereniging Stille Omgang ging in 2016 op in de Broederschap van OLV. Tegenwoordig organiseert de Broederschap jaarlijks een bidtocht over de oude Beeweg door de stad. Vorig jaar en dit jaar was dit, door de coronamaatregelen, onmogelijk.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding