<p>Thijs Bumann zet de Toof Pet op en verandert PATS BOEM in een toekan.</p>

Thijs Bumann zet de Toof Pet op en verandert PATS BOEM in een toekan.

(Foto:)
Toof Pet

Die snavel is héél groot maar is eigenlijk helemaal niet zwaar

Toof Pet is een pet met toverkracht. Wie hem opzet, naar een dier of beestje kijkt en de toverspreuk uitspreekt, verandert in het dier/beestje waarnaar je kijkt. Je gaat dan kennismaken met het dier en zijn of haar omgeving. Deze week zet Thijs Bumann (4 jaar) Toof Pet op.

‘Mama, soms zie ik gebouwen met een hele mooie vogel op het dak. Een zwarte vogel met een hele mooie grote gele snavel. Wat is dat voor een vogel?’ vraagt Thijs aan mama Lisanne. ‘Dat is een toekan,’ antwoordt mama. ‘Die vogel staat op alle Van der Valk restaurants/motels in ons land.’

‘Waarom zetten ze dan geen valk op het dak, dat is toch ook een vogel?’ merkt Thijs slim op.

Mama pakt haar telefoon. Dat wil mama ook wel weten. Al snel vindt ze het antwoord. Opa Van der Valk vond een valk niet leuk. Hij vond een toekan een mooiere vogel, een vrolijk beest, een gezellig beest.

‘Ik wil de toverpet opzetten en mijzelf omtoveren in een toekan,’ roept Thijs en hij zet Toof Pet de toverpet op. Hij kijkt op het plaatje van een toekan op mama’s telefoon en zegt de toverspreuk ‘Toof opgelet, voor die toekan heb ik jou opgezet’. PATS BOEM! Thijs is ineens een toekan.

‘Waar ben ik?’ vraagt Thijs aan Toof. ‘Je bent best ver van huis,’ lacht Toof. ‘In ons land leven geen toekans, maar in het verre Amerika wel. Daar zijn we nu.’

Thijs kijkt om zich heen en al snel ziet hij een toekan. Hij vliegt naar de toekan en gaat naast de vogel zitten. ‘Hallo, toekan, ik ben Thijs. Wie ben jij?’ vraagt hij aan de toekan. De toekan kijkt Thijs aan en zegt: ‘Hoi, ik heet Toeman.’ Als toekans praten maken ze best een raar geluid. ‘Toeman, de toekan,’ lacht Thijs. Toeman knikt. ‘Yep,’ zegt hij. ‘Wat kom je hier doen?’ vraagt hij aan Thijs.

‘O, ik wil even met jou kletsen,’ zegt Thijs en hij kijkt naar zijn snavel. Die snavel is héél groot maar is eigenlijk helemaal niet zwaar. Als hij als jongen naar z’n neus kijkt gaat hij scheel kijken. Maar als hij naar het puntje van zijn toekan snavel kijkt, kijkt hij niet scheel.

Toeman pakt een vrucht met zijn snavel, gooit zijn kop naar achteren en slikt de vrucht door. ‘Je moet wel eerst goed kauwen en dan pas doorslikken,’ roept Thijs.

‘Nee, hoor. Wij kauwen niets. Wij pakken iets met onze snavel, gooien onze kop naar achteren en slikken zo alles heel door,’ reageert Toeman.

‘Wat slik jij allemaal heel door dan?’ vraagt Thijs. ‘Ik eet heel veel fruit, dat is gezond en daar word je groot van,’ antwoordt de toekan ‘Maar hagedissen en kleine vogeltjes vind ik ook lekker.’

‘Kleine vogeltjes, waar vind je die dan?’ vraagt Thijs. ‘In de nesten van andere vogels,’ gniffelt Toeman. ‘Nou, dat vind ik niet leuk,’ vindt Thijs.

Er komt een andere toekan bij Thijs en Toeman zitten. ‘Dag schat,’ zegt Toeman. ‘Dat is Toemeid, mijn vrouw,’ vertelt Toeman. ‘Het is jouw beurt om op de eieren te zitten,’ zegt Toemeid tegen Toeman. Ik heb honger en het is nu mijn beurt om te eten.’

Toof vertelt dat toekans hun nest bouwen in holtes van bomen. Ze kunnen zo’n holte niet zelf maken. Ze zoeken in grote, hoge bomen holtes die er al zijn. Daar maken ze een nest in van verse bladeren. Als de bladeren vies, oud en bruin worden, dan vervangen ze deze weer met verse bladeren. Toekans leggen 2 tot 4 witte eieren. Na drie weken komen er toekan kuikens uit de eieren. Een toekan papa en mama blijven hun hele leven bij elkaar en zorgen allebei voor de kuikens.

Toeman vliegt naar het nest om op de eieren te gaan zitten. Toemeid begint te eten. Ook zij slikt alles door zonder te kauwen.

‘Ik ga weer naar mama, Toof,’ zegt Thijs en hij gooit de pet van zijn kop. PATS BOEM! Hij is ineens weer thuis bij mama Lisanne.

‘Was het leuk?’ vraagt mama. Thijs knikt. ‘Ze maken wel gekke geluiden, hoor.’

Mama is benieuwd en zoekt toekan-geluiden op haar telefoon. Ze vindt “Toucan sounds”.

‘Ja, dat zijn wel echt gekke geluiden,’ vindt zij ook.

Mag jouw kanjer Toof Pet ook eens opzetten en zichzelf omtoveren in een dier of beestje op deze website? Meld hem of haar dan hiervoor aan op toofpet.nl. Er zijn geen kosten aan verbonden en je ontvangt het verhaal ter goedkeuring vóór plaatsing.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding