<p>Bob van der Putten maakt in zijn vrije tijd computerspellen. Via zijn website is onder andere zijn nieuwste spel &#39;Crazy Pirate Kaboom&#39; te spelen.</p>

Bob van der Putten maakt in zijn vrije tijd computerspellen. Via zijn website is onder andere zijn nieuwste spel 'Crazy Pirate Kaboom' te spelen.

(Foto: Lisette Broess-Croonen)

Overdag leraar informatica, ‘s avonds gameontwikkelaar

In het dagelijks leven is hij vader van twee zoons en leraar informatica bij Avans. In de spaarzame uurtjes die hij over heeft, maakt Bob van der Putten graag computergames. Onlangs lanceerde hij zijn nieuwste spel: Crazy Pirate Kaboom.

Door Lisette Broess-Croonen

DEN BOSCH - “In mijn vorige baan was ik game developer bij GameHouse/Zylom. Helaas hield dat werk op een gegeven moment op. Ik besloot toen voor een baan als docent informatica te gaan, iets wat ik ook al langere tijd wilde doen. Ik denk echter nog steeds met plezier terug aan mijn tijd bij Zylom en omdat ik het zelf ontwikkelen van spellen miste, ben ik Coded Fun Games begonnen. Game development is nog steeds mijn echte passie.”

Ontwikkelen

Tot nu toe maakte de Bosschenaar een paar korte, simpel te spelen spellen waarvan de laatste net gelanceerd is. “Het is een spel voor alle leeftijden, waarin je een gekke piraat op een piratenschip bent die vecht tegen zijn vijanden. Mijn spellen zijn voor iedereen vrij te spelen via mijn website. Het is leuk om te zien dat dit spel al best redelijk veel gespeeld wordt. Er staat ook al een groter spel op de site, maar dit is nog niet af. Hier ben ik al vier jaar mee bezig geweest, maar ik heb er even pauze van genomen. Daar ga ik weer mee verder als ik wat meer tijd heb.”

Aan de keukentafel

“Ik moet er veel voor achter mijn computer zitten en me kunnen concentreren”, vervolgt Bob. “Dat is lastig nu we door corona allemaal thuis zitten. Als het straks kan, ga ik er weer mee verder. Ondertussen ben ik al wel weer begonnen met de opzet van een nieuw klein spel. Dit kan ik grotendeels aan de keukentafel doen bij mijn gezin. Dat is in deze tijd wel fijn. Ook het zelf spelen van games vind ik leuk. Vooral avonturenspellen waar je urenlang zoet mee bent. Een spel met een verhaallijn waarin je iets ontdekt of ontwikkeld.”

Vrijblijvendheid is belangrijk 

Als developer bij Zylom, was zijn taak alleen het programmeren van de spellen. “Nu maak ik ook zelf de tekeningen, zet er geluiden onder en doe de marketing. Het kost veel tijd om iets te maken, want ik doe dit er als hobby bij, zo af en toe een avondje. Ik had op een gegeven moment wel iemand gevonden die de marketing kon doen, maar toen was het vrijblijvende er ook vanaf. En dat vind ik juist wel belangrijk. Ik ben in de eerste plaats vader en leraar.”

“De ideeën voor mijn spellen haal ik overal vandaan”

Met zijn creativiteit is in ieder geval niets mis. “Naast het ontwikkelen van spellen heb ik nog genoeg andere hobby’s, waaronder legoeën. Zo heb ik meegedaan aan de voorrondes van Lego Masters, waar we als laatste uitvallers net niet mee konden doen aan het programma. De ideeën voor mijn spellen haal ik overal vandaan. Uit een boek of een film, of gewoon uit een situatie die ik tegenkom. Zo heb ik het idee voor mijn volgende spel van een vogel die op een tak ging zitten, waarna de druppels naar beneden vielen. ‘Die vallende druppels, daar kan ik iets mee’, dacht ik toen. Ik heb gelukkig een brede interesse, zowel in het leven als in het spelen van spellen.”

Benieuwd naar de spellen van Bob? Kijk maar eens op zijn website

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding