<p>Jan Kelders sr., Piet-Hein Buiting (voorzitter Raad van Bestuur JBZ), Marcel Garssen (neuroloog) en Linda Kemink (voorzitter Bossche Specialisten Co&ouml;peratie).&nbsp;</p>

Jan Kelders sr., Piet-Hein Buiting (voorzitter Raad van Bestuur JBZ), Marcel Garssen (neuroloog) en Linda Kemink (voorzitter Bossche Specialisten Coöperatie). 

(Foto: )

Ooit het Land van Ooit, straks een centrum voor MS

De best passende zorg bieden aan mensen met Multiple Sclerose (MS) en samen met hen grenzen verleggen. Met die intentie willen het Jeroen Bosch Ziekenhuis  en Jan Kelders sr. de krachten bundelen. Doel: realisatie van het Steenenburg Brain Center op het voormalige Land van Ooit in Drunen. Een nieuw concept in Nederland dat moet leiden tot samensmelting van patiëntenzorg, innovatie vanuit het bedrijfsleven en wetenschappelijk onderzoek. En dat allemaal onder één dak op een landgoed onder de rook van Den Bosch en het JBZ.

DEN BOSCH - MS is een aandoening met veel impact op de kwaliteit van leven. Niet alleen op lichamelijk, maar ook op psychisch en sociaal gebied. “Het gaat ons om de mens en zijn of haar gezondheidswelzijn”, legt Piet-Hein Buiting, voorzitter Raad van Bestuur bij het JBZ uit. “Om ervoor te zorgen dat mensen met MS in hun dagelijks leven kunnen blijven doen wat zij belangrijk vinden, moeten zorg en ondersteuning anders vorm worden gegeven. Multidisciplinair en in nauwe samenwerking met zijn of haar persoonlijke netwerk. Het samensmelten van patiëntenzorg, leefstijlcoaching, bedrijfsleven én wetenschappelijk onderzoek op een medische campus met volledige focus op MS zal leiden tot een geheel nieuwe manier van zorgverlening.”

MS van dichtbij

Die samenwerking is niet nieuw voor Jan Kelders sr. en het JBZ. Kelders wat betrokken bij veel medische projecten bij het Bossche ziekenhuis. Zo heeft hij mede aan de basis gestaan van het oncologisch centrum (het MOC). Een van zijn grote drijfveren voor het ontwikkelen van het Brain Center is het feit dat zijn dochter MS heeft. Hij ziet van dichtbij wat het betekent om met MS te leven. Gezamenlijk met de MS neurologen en de Raad van Bestuur van het JBZ deelt hij de visie om de zorg voor mensen met MS te verbeteren en een Health Campus vorm te geven. Jan Kelders: “In de campus maken we gebruik van de laatste inzichten met betrekking tot de behandeling van MS, dankzij nauwe samenwerking, nationaal én internationaal, met wetenschappers en innovatieve start-ups. Met het JBZ als partner kunnen we de zorgverlening van de toekomst voor mensen met MS in een versneld tempo naar een hoger plan tillen.”

Zorg verbeteren

“Het is prachtig om te zien hoe zorg, wetenschap en bedrijfsleven elkaar hebben weten te vinden in dit project”, zegt Marcel Garssen, een van de vier MS neurologen van het JBZ. “Het belangrijkste uitgangspunt is dat alles wordt georganiseerd om de mensen met MS heen. Mensen kunnen naar eigen wens en behoefte hun eigen regie voeren, ondanks alle uitdagingen waar zij op fysiek of ander gebied mee te maken hebben of krijgen. Door het gestructureerd verzamelen van de vele beschikbare data verbeteren wij samen met mensen met MS en met hun naasten continu de zorg. Ook innovatie-, wetenschappelijke- en zorgpartners kunnen vanuit de directe omgeving actief bijdragen aan zorgverbetering.”

Volgende stap

Om erachter te komen wat mensen met MS in hun behandeling willen, is een onderzoek gedaan naar hun wensen. Daaruit kwam vooral de vaag naar één plek waar alles draait om MS. Van onderzoek tot behandeling, van molecuul tot mens. Alle expertise die je nodig hebt, en dan ook nog in een prettige en huiselijke sfeer. In een omgeving waar je je geen ‘patiënt’ hoeft te voelen. Met het tekenen van een intentieverklaring tussen Jan Kelders sr. en het JBZ wordt nu een belangrijke volgende stap gezet in de gezamenlijke toekomstplannen.

Het MS Expertisecentrum JBZ en de MS tak van het JBZ revalidatiecentrum Tolbrug hebben de intentie om te verhuizen naar het toekomstige Steenenburg Brain Center in Drunen. Vlak bij het gerestaureerde kasteel Steenenburg komt een medisch centrum (Health Campus), waarin in één gebouw diagnostiek, patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek, ontwikkeling én innovatie op MS gebied moeten samenkomen. In de komende fase van het project wordt de ontwikkeling en realisatie van het MS Expertisecentrum JBZ binnen Steenenburg Brain Center verder uitgewerkt.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding