<p>Stationschef Willem Jooren speelt een rol in de app van Brabant Remembers. Die is te downloaden in de App Store en in de Play Store.</p>

Stationschef Willem Jooren speelt een rol in de app van Brabant Remembers. Die is te downloaden in de App Store en in de Play Store.

(Foto: )

Vughtse oorlogsheld in app van Brabant Remembers vereeuwigd

In de aanloop naar de Dag van de Vrijheid op 5 mei zijn aan de app van Brabant Remembers vijf nieuwe oorlogsverhalen toegevoegd, gemaakt met bijzondere technieken. Een daarvan speelt zich af op het station van Vught tijdens de bezetting.

Vught - Brabant Remembers is een (online) platform waar waargebeurde oorlogsverhalen verteld worden. In tekst, met foto’s maar ook met video’s die vanaf de mobiele telefoon te bekijken zijn. Die video’s zijn met speciale technieken opgenomen, zodat ze in 3D bekeken kunnen worden. Zo willen de makers van de video de geschiedenisbeleving zo realistisch mogelijk maken.

Welke keuze maak jij?

Voor de verhalen in de app spelen meer dan veertig professionele acteurs verhalen uit de Tweede Wereldoorlog na. Ieder verhaal brengt de dilemma’s van toen in beeld en als gebruiker van de app kom je voor hetzelfde dilemma te staan waar de hoofdpersoon uit het verhaal ook voor stond en word je gevraagd een keuze te maken; wat zou jij doen? Zoals in het verhaal van station medewerker Willem Jooren, die probeert onschuldige kinderen te helpen die op transport vanuit Kamp Vught worden gezet, niet zonder gevaar voor eigen leven. Of de verhalen van soldaat Joe Mann en tankbestuuder Bob Dare, die in het vuur van de strijd voor de keuze stonden om zichzelf of hun gewonde kameraden te redden.

“De gebeurtenissen die zich toen hebben afgespeeld, kunnen een spiegel vormen”

Door toepassing van de allernieuwste technologieën in de vijf nieuwe WOII verhalen die zijn toegevoegd aan de AR-App, maak de gebruiker een tijdreis. Hij wordt onderdeel van het verhaal en de setting en kan letterlijk om de acteurs heen lopen en de situatie van toen ervaren. Volgens de makers spreekt zo’n beleving, waarbij de grens tussen realiteit en virtualiteit vervaagt, in het bijzonder jongeren erg aan. De impact en de consequenties van de Tweede Wereldoorlog worden zo nog beter overgedragen aan jongere generaties, is de gedachte. “De gebeurtenissen die zich toen hebben afgespeeld, kunnen een spiegel vormen voor de beslissingen die jongeren vandaag de dag zelf moeten maken”, zegt Caroline Belt van Brabant Remembers.”We willen jongere generaties meegeven dat de lessen van toen ook relevant zijn of een inspiratie kunnen zijn voor het leven vandaag.”

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding