<p>Vader Levie Velleman en moeder Betsie Velleman &ndash; Wertheim met dochter Cato.&nbsp;</p>

Vader Levie Velleman en moeder Betsie Velleman – Wertheim met dochter Cato. 

Herdenking en struikelstenen voor het gezin Velleman

Ook dit jaar krijgt de Nationale Dodenherdenking op 4 mei in onze gemeente noodgedwongen een meer persoonlijk karakter. De zeven comités uit respectievelijk Nuland, Vinkel, Kruisstraat, Rosmalen, Empel, Engelen en ‘s-Hertogenbosch, de stichting Struikelstenen ‘s-Hertogenbosch en het gemeentebestuur van ‘s-Hertogenbosch willen een passend eerbetoon bieden aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Op 4 mei vanaf 19.00 uur zendt de lokale omroep Dtv Den Bosch een speciale herdenkingsuitzending uit, met medewerking van de comités, de stichting Struikelstenen ‘s-Hertogenbosch en de gemeente ‘s-Hertogenbosch.

Samenkomsten zijn nog niet mogelijk. Dat betekent dat er in onze gemeente géén publieksherdenkingen en kransleggingen zijn. Maar gezamenlijk kunnen we wél zorgen voor een persoonlijke en waardige invulling. Wie wil kan overdag een persoonlijk eerbetoon houden bij één van de zeven monumenten. Een eerbetoon kan onder meer bestaan uit een kort bezoek in stilte of het leggen van bloemen of een krans.

DEN BOSCH - De zeven organiserende comités leggen - mede uit naam van het gemeentebestuur - verspreid over de ochtend zelf een krans bij hun herdenkingsmonument. Ook kinderburgemeester Jop van Peufflik en burgemeester Jack Mikkers geven die ochtend bij enkele monumenten hun eerbetoon. Houd bij een eerbetoon rekening met de anderhalve meter afstand en zorg dat er niet teveel mensen tegelijk bij het eerbetoon staan. Geef elkaar de tijd en de ruimte.

Normaal vlaggen we op 4 mei halfstok vanaf 18.00 uur. Dat is nu anders. Je mag dit jaar - als eerbetoon aan alle slachtoffers - de hele dag halfstok vlaggen, tot zonsondergang. Bij alle genoemde monumenten en het Stadhuis wordt ook de hele dag halfstok gevlagd. In verband met de steigers rondom de toren van onze Sint-Janskathedraal is daar halfstok vlaggen dit jaar niet mogelijk.

Klokkenluiden

Het Bossche Klokkenluiders Gilde luidt op 4 mei van 19.45 tot 19.59 uur alle klokken in onze gemeente. Om iedereen de kans te bieden om vanaf 20.00 uur naar de Nationale Herdenking en de kranslegging en toespraak van koning Willem-Alexander te kijken, houden de comités rond dat tijdstip geen lokale activiteiten.

Nieuwe struikelstenen

In de week voorafgaande aan de Dodenherdenking werden op zestien locaties in het westelijk deel van de binnenstad (tussen de Markt en de Sint-Janssingel) 47 nieuwe struikelstenen gelegd. Elke steen herdenkt een joodse inwoner van onze gemeente, die tijdens de Duitse bezetting is weggevoerd en vermoord in een van de vernietigingskampen. Bijvoorbeeld het echtpaar Levie Velleman en Betsy Wertheim met hun drie kinderen Cato, Abraham Levie en Wolf. Op 21 februari 1942 werd Levie opgepakt in een café dat voor joden verboden terrein was. Voor straf werd hij naar kamp Mauthausen gebracht en daar op 9 juli 1942 vermoord. In april 1943 kreeg Betsy bericht dat zij zich met haar kinderen moest melden op het station. Na een verblijf in de kampen Vught en Westerbork werden zij allen op 16 juli 1943 in Sobibor vermoord. Ter herinnering aan het gezin Velleman-Wertheim liggen er vanaf 4 mei vijf struikelstenen in het Tweede Korenstraatje, op de plek waar vroeger hun woning stond. Ook van 42 andere slachtoffers is het adres achterhaald en worden voor hen in het stadscentrum struikelstenen neergelegd.

De stichting Struikelstenen ’s-Hertogenbosch is een initiatief van betrokken burgers van ‘s-Hertogenbosch. In samenwerking met de gemeente ‘s-Hertogenbosch heeft de stichting tot nu toe 129 struikelstenen geplaatst op 41 locaties. Het is bedoeling dat er in 2024 struikelstenen liggen voor alle 293 vermoorde joodse stadgenoten. Bezoek de struikelstenen in ‘s-Hertogenbosch via de app ‘struikelstenengids’.

De oorlogsmonumenten

In Den Bosch staat het Verzetsmonument in de Casinotuin, in Rosmalen is het oorlogsmonument in de Schoolstraat en bij de Gedachteniskapel Vennehof. In Empel aan de Empelsedijk, in Engelen in de Achterstaat, in Kruisstraat aan de Grintweg, in Nuland aan de Hoogstraat / Heiweg en in Vinkel aan de Lindenlaan.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding