<p>Marie Verbraeken is een oud-gevangene en dinsdag 4 mei te zien in de herdenkingsuitzending van Omroep Brabant. &nbsp;Foto: Ringel Groslinga</p>

Marie Verbraeken is een oud-gevangene en dinsdag 4 mei te zien in de herdenkingsuitzending van Omroep Brabant.  Foto: Ringel Groslinga

(Foto: )

100-jarige oud-gevangene Marie bij tv-herdenking Vught: ‘Haat heeft nog nooit iets opgelost’

Voor het tweede jaar op rij maakt Kamp Vught een speciale herdenkingsuitzending als alternatief voor de publieke 4 mei-herdenking. Journalist Theo Verbruggen presenteert de uitzending met bijdragen van onder anderen Joost Prinsen, Willemijn Smeets en de onlangs 100 jaar geworden oud-gevangene Marie Verbraeken. Het programma is op 4 mei te zien bij Omroep Brabant vanaf 18.00 uur.

VUGHT - Marie Verbraeken (1921) is geïnterviewd bij haar thuis in Westzaan. In de oorlog werd Marie koerierster voor het verzet; ook bood het gezin hulp aan onderduikers. Na verraden te zijn, kwam ze in september 1943 terecht in gijzelaarskamp Haaren, waar ze drie van de vijf maanden alleen in een cel verbleef. Begin maart 1944 werd Marie overgeplaatst naar Kamp Vught, waar ze twee maanden gevangen werd gehouden. De inmiddels 100-jarige Marie verzorgt nog steeds gastlessen voor scholen. “Sommige kinderen vragen me weleens: ‘Haat u de Duitsers?’ Dan zeg ik altijd: ”Nee, want haat heeft nog nooit iets opgelost.”

Lokale inbreng

Ook is er een bijdrage van acteur, zanger en schrijver Joost Prinsen. Zijn wieg stond in 1942 in Vught, niet ver van waar kort daarna het concentratiekamp in gebruik zou worden genomen. Hij zal in de uitzending stil staan bij een vormende herinnering uit zijn jeugd, die hem bewust maakte van zijn eigen vooroordelen. Kleinkunstenares Willemijn Smeets zingt het lied ‘Muren’, dat zij eerder schreef voor Nationaal Monument Kamp Vught. Rosalie Beijerink en Pleun Fieten, leerlingen van het Vughtse Maurick College, zijn onlangs verkozen tot jeugddorpsdichters van Vught en dragen samen een gedicht voor.

Kranslegging

Directeur Jeroen van den Eijnde spreekt hierna het memorandum uit, waarin de slachtoffers van de oorlog en in het bijzonder van Kamp Vught worden herdacht. Een kleinzoon en achterkleindochter van Herman Alers, die gefusilleerd werd in Kamp Vught, leggen symbolisch een gezamenlijke krans, namens alle betrokkenen. Ook dit jaar leiden twee tamboers van het Sint Catharinagilde uit Vught de kranslegging en de daaropvolgende twee minuten stilte in.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding