<p>De ontwerpen van de vier winnaars zijn binnenkort te zien in de expositie &#39;Mode op de bon&#39; in Nationaal Monument Kamp Vught.</p>

De ontwerpen van de vier winnaars zijn binnenkort te zien in de expositie 'Mode op de bon' in Nationaal Monument Kamp Vught.

(Foto: )

Expositie ‘Mode op de bon’; moderne kampkleding door studenten KWIC

Wanneer de deuren van de musea weer opengaan, is in Nationaal Monument Kamp Vught de expositie ‘Mode op de bon’ te zien. Hierin zijn ook enkele kledingstukken te zien die zijn ontworpen door studenten van de MBO-opleiding Junior Stylist Fashion & Design aan het Koning Willem I College.

Door Lisette Broess-Croonen

VUGHT / DEN BOSCH - Janne en Annefleur vonden het beide een hele leuke opdracht. “Iedereen was ook meteen heel erg enthousiast.” vertelt Annefleur (19). “Net voor de lockdown zijn we in Kamp Vught geweest. Het was indrukwekkend om het verhaal achter deze plek te horen. Ik vond vooral het verhaal van het popje van Riek Snel mooi. Dat heb ik in mijn kledingstuk willen verwerken. Mijn kleding ging over beschermen en daarom heb ik een mantel gemaakt om jezelf te beschermen. Ik heb verschillende stoffen gebruikt en onderaan op de mantel staat ‘Bloed, zweet en tranen’. Voor onder de mantel heb ik een gemoderniseerd kamppak gemaakt in mijn eigen stijl. Voor alles heb ik voor de kleur wit gekozen. Dat is een neutrale kleur en maakt het geheel clean. Het was een spannende opdracht, maar ook een hele gave ervaring.”

Kleine ik, grote ik

Janne (18) is het met haar medestudent eens. “Het was één van de leukste opdrachten tot nu toe. Het was ook heel leuk om voor een echte opdrachtgever te werken. Je kon ook echt iets winnen en dat werd niet bepaald door de docenten. Zelf was ik al eerder in Kamp Vught geweest. Je voelt daar wel hoe het vroeger was. Het raakt je. Ik heb zelf meegedaan in de categorie ‘Feestrok’. Ik heb er een jas van gemaakt omdat de blazer nu in is. De kleren zijn van allemaal lapjes gemaakt van kleren van mijzelf van vroeger. Het symboliseert het feest van het opgroeien van mijzelf. In de mantel zijn ook datums verwerkt die belangrijk voor mij zijn. Onder de jas heb ik een kort broekje gemaakt. Het kleine broekje en de grote jas staan voor de kleine ik en de grote ik.”

Vrijkaartjes

Docent Heleen Verhelst vertelt dat de school wel vaker samenwerkt met Nationaal Monument Kamp Vught, maar voor de modeafdeling was het de eerste keer. De studenten konden kleding maken in vier categorieën: Mode van toen, improviseren, feestrok en hergebruik. Omdat er geen modeshow kon plaatsvinden, kregen de studenten een fotoshoot waarna uit de foto’s de winnaars werden gekozen door een vierkoppige jury. Annefleur en Janne wonnen niet, maar dat vinden ze niet erg. “Iedereen in de klas gunde het elkaar. Helaas hebben we het resultaat nog niet kunnen zien. We hebben wel allemaal vrijkaartjes gekregen voor Nationaal Monument Kamp Vught. Zodra het weer open is, gaan we snel een keer kijken.”

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding