<p>Auteur Cerian van Gestel (links) overhandigde vrijdag een exemplaar van haar boek aan Carlijn Krielaars, alias &#39;De Groene Buurvrouw uit Den Bosch&#39;.&nbsp;</p>

Auteur Cerian van Gestel (links) overhandigde vrijdag een exemplaar van haar boek aan Carlijn Krielaars, alias 'De Groene Buurvrouw uit Den Bosch'. 

(Foto: )

‘Groene Buurvrouw’ schittert ook in boek

Begin april verscheen het boek ‘Guerrilla Gardening - Handboek voor buurtvergroeners.’ Carlijn Krielaars, ook wel bekend als ‘De Groene Buurvrouw uit Den Bosch’ staat met een interview over haar guerrilla tuinen in het boek. Vanwege de coronacrisis is een boekpresentatie met veel bezoekers niet mogelijk. Dus reist de auteur van het boek het land door en overhandigde afgelopen vrijdag een exemplaar aan Carlijn.

DEN BOSCH - Guerrilla Gardening is een beweging van mensen die tuinieren buiten de grenzen van hun eigen tuin. Hiermee zet je als bewoner je eigen buurt in bloei. Denk bijvoorbeeld aan een tuin rond een boom, bloemen langs een gemeenteheg of een buurttuin.

Groene projecten

Carlijn Krielaars uit Den Bosch is hier al drie jaar actief mee. Dit leverde haar de bijnaam ‘De groene Buurvrouw uit Den Bosch’ op. Zo zorgde ze al voor meer dan 40 bloeiende boomspiegeltuinen in het centrum van de stad en is ze de motor achter ‘De Westwal in bloei’. Carlijn zorgde voor boomspiegeltuintjes bij seniorenwoningen met ‘bloemen van weleer’ en voert tal van andere groene projecten uit zoals het aanleggen van geveltuinen en onttegelacties in tuinen.

Afvinklijstjes en meer

Afgelopen vrijdag kreeg Carlijn het nieuwe boek voor het eerst te zien. “Dit is een handboek zoals je het graag ziet: afvinklijstjes, tips en handigheidjes waar je écht wat aan hebt. Een boek zoals dit, daar zaten we als stadsbewoners op te wachten.“

Voordelen groene buurt

Een groene buurt heeft veel voordelen: het brengt vrolijkheid in een grijze straat. De bloemen voeden bijen en andere insecten. Samen tuinieren in de straat is gezellig. En al dat groen is ook nog eens gezond en zorgt voor minder hitte in de zomer. Auteur Cerian “Jenny” van Gestel schreef het boek om haar passie voor guerrilla tuinieren te delen: “het voelt als het krijgen van een cadeautje om ergens in een stad een straatje tegen te komen met geveltuinen en bloemen rond de bomen.”

Praktische tips

Het boek ‘Guerrilla Gardening’ laat de lezer zien hoe je heel eenvoudig je eigen buurt een beetje groener kunt maken. Van bijvoorbeeld het strooien van zaadbommen en een tegel eruit halen en een plant erin zetten, tot het aanleggen van een complete buurttuin aan toe.

In dit boek vind je praktische tips en voorbeelden waarmee je jouw buurt mooier, gezonder en levendiger maakt. En hoe je met groen de bijen, vlinders en vogels weer terugbrengt in onze wijken.

Cerian van Gestel

De auteur Cerian van Gestel is gediplomeerd bioloog en woont met haar gezin in Bunnik. Na haar studie werkte ze vele jaren voor diverse goede doelen waar ze onder andere campagnes en acties voor organiseerde. Sinds 2020 zet Cerian zich als ‘guerrilla gardener’ fulltime in voor een groenere en natuurlijkere leefomgeving. Bij de guerrilla gardeners gebruikt ze het alias Jenny. Kijk voor aanvullende informatie ook eens op de website GuerrillaGardeners.nl.

Praktische informatie

Titel: Guerrilla Gardening - Handboek voor buurtvergroeners.
Auteur: Cerian ‘Jenny’ van Gestel.
Uitgever: KNNV Uitgeverij.
Uitvoering: 17 x 22 centimeter 168 pagina’s, gebonden, full colour.
ISBN: 9789050118064.
Prijs: 22,50 euro.
Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel, via KNNV Uitgeverij en via GuerrillaGardeners.nl.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding