<p>Voor de feestelijke stemming is er de online-Raad de Plaat Show-muziekbingo voor kinderen en de avond ervoor voor volwassenen.&nbsp;</p>

Voor de feestelijke stemming is er de online-Raad de Plaat Show-muziekbingo voor kinderen en de avond ervoor voor volwassenen. 

Koningsdag weer online (en hopelijk voor het laatst)

Dat ook Koningsdag 2021 in ’s-Hertogenbosch ten prooi zou vallen aan de coronamaatregelen, werd begin dit jaar al duidelijk. Dat vroeg bij alle comités en de gemeente ’s-Hertogenbosch om creativiteit. En die kwam er. Elders in deze editie tref je alle (voornamelijk online-)activiteiten aan. En ook een speciale kleurplaat voor de allerkleinsten. Passend bij deze tijd ging de redactie online in gesprek met alle comités.

DEN BOSCH - De gemeente ‘s-Hertogenbosch telt zes oranjecomités. In Engelen, Vinkel, Nuland, Empel, Rosmalen en ’s-Hertogenbosch organiseren zij al jarenlang op 27 april afzonderlijk een zo breed mogelijk volksfeest voor het eigen dorp of de binnenstad. Tot 2020. Toen werd het vanwege de eerste coronagolf noodgedwongen stil. De afgelopen maanden leek het voor 2021 even dezelfde kant op te gaan.

‘Dat zal toch niet’, ving de gemeente ’s-Hertogenbosch van meerdere kanten op. Burgemeester Jack Mikkers begreep die reacties. “Het is erg jammer dat we nog steeds beperkingen hebben, maar ik zie gelukkig ook velen steeds creatiever worden in het bedenken wat wél kan. Zo hebben we goede ervaringen opgedaan in de samenwerking met alle comités rond de intocht van de Sint in 2020. Het leidde tot een mooie Sint-Nicolaasfilm. Vanuit die ervaring zijn we met alle oranjecomités gaan kijken naar Koningsdag 2021. En ik moet zeggen: ik geniet als ik zie dat alle comités meteen gezamenlijk aan de slag gaan om van zo’n prachtfeest iets onvergetelijks te maken voor alle inwoners.”

Programma

Om tot een gezamenlijk programma te komen, waren er flink wat online-vergaderingen nodig. Het programmeren bleek namelijk niet eenvoudig. Jan-Dirk Vis (comité Binnenstad) heeft via scherm weinig moeite om ons enkele dilemma’s te schetsen. “Wanneer durf je de programmering van alleen je eigen dorp – en in ons geval de binnenstad - los te laten, wanneer beslis je het sámen op te pakken, hoe breed mag het programma zijn, wat trekken we er financieel voor uit? We zijn als comité Binnenstad natuurlijk wel wat gewend, maar in dit geval was het extra lastig omdat we allemaal oog wilden houden voor de mogelijkheid om eind april toch ook gewoon op straat een mooi Oranjefeest te houden. Dat vroeg dus om allerlei varianten, begrotingen, vervolgens aanpassingen en keuzes. Het is uiteindelijk een breed online-programma geworden met hier en daar een speelse fysieke activiteit. ”

Op de foto

Er is een breed aanbod van voornamelijk online-momenten. Rode draad door het gezamenlijke programma is de virtuele aanwezigheid van Zijne Majesteit de Koning. Gaat hij niet naar Eindhoven, dit jaar? “Jazeker, maar gelukkig ook naar onze gemeente en hij heeft toegezegd dat iedereen met hem op de foto mag. Nee, ik verklap niets, kijk maar op onze gezamenlijke site”, lacht Maike Schuring (Comité Vinkel). Remco Kitslaar (SJV namens Rosmalen) vult aan: “Ook staat er op Koningsdag een mooie online-Raad de Plaat Show-muziekbingo geprogrammeerd voor kinderen van 0-8 jaar (10:00 uur) en van 8-12 jaar (11:00 uur). Niet alleen met mooie prijzen, maar ook met flitsende beelden van een verrassingsoptreden van een bekende artiest op 7 basisscholen in onze gemeente”. “En vergeet de kleine kinderen niet die een speciaal voor Koningsdag ontworpen kleurplaat kunnen inkleuren”, zo popt het online-scherm van Ralf van de Wiel (comité Engelen) ineens op. De mooiste kleurplaat wordt beloond met een prijs.

Oranjefeest

Traditiegetrouw begint het grootse Oranjefeest al een avondje eerder. Dus ook dit jaar. “Maandag 26 april van 20:30-23:00 uur kun je online de Raad de Plaat-show met DJ Vince volgen”, aldus Geneviève Loos (comité Binnenstad). “Wie weet win jij voor jouw straat een bezoek en kort optreden van DamesDraaienDoor/DJ Kit-T met haar VW T2 DJ bus. Geen behoefte aan muziek? Misschien zie je dan liever de ijscokar met ijsjes voor de hele straat langskomen?” “En natuurlijk kun je nog wel iets kleins buiten doen”, vervolgt Edward Hendrickx (comité Binnenstad). “Door je straat oranje te versieren. Ook daar hebben we leuke prijzen aan verbonden, omdat ook prijswinnende straten eenbezoekje kunnen krijgen van DamesDraaienDoor /DJ Kit-T of een ijscowagen.”

Ook zelfstandig

Het is een afwisselend en vol programma geworden waarbij niemand zich tijdens Koningsdag hoeft te vervelen. Sommige kernen hebben ook nog een klein zelfstandig onderdeel. Zo meldt Ivo Blankendaal (comité Empel) het mysterie van Koningsdag en Lisanne van der Ven (comité Nuland) een heus prinsessenbezoek, waarbij die prinses graag Koningsdag viert als normale dorpeling. “Meer verklappen we nog niet”, melden ze bijna in koor.

Koningsdag 2021 is improviseren. Vraag je de comitéleden of ze volgend jaar weer voor een gezamenlijk onlineprogramma gaan of voor een volksfeest in de eigen kern, dan zijn ze het snel eens. Jan-Dirk Vis - als regisseur van het totaalprogramma - verwoordt dat nog het beste: “De samenwerking bevalt heel goed en we zullen beslist de goede dingen vasthouden, maar natuurlijk verlangen we tijdens Koningsdag 2022 weer naar de ontmoeting, de livemuziek en het zonnige terras. We zijn dat gestaar naar die beeldschermen langzaam wel zat…” En daarmee sluit ook de redactie het onlinegesprek af.

Kijk voor alle info over het programma en aanmelden voor de activiteiten op www.koningsdagshertogenbosch.nl 

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding