<p>Bart van de Water en Eefje Spierings zijn klaar voor de verhuizing naar de nieuwe wijk. &quot;Haal die hekken maar weg en geef ons de sleutel.&quot;&nbsp;</p>

Bart van de Water en Eefje Spierings zijn klaar voor de verhuizing naar de nieuwe wijk. "Haal die hekken maar weg en geef ons de sleutel." 

(Foto: )

Nieuwe Grote Zeeheldenbuurt bijna af

De jaren vijftig huizen van de Grote Zeeheldenbuurt waren technisch en energetisch op. Daarom werd in 2019 besloten tot de sloop van de Vughtse wijk. Nog geen twee jaar later is er een nieuwe, moderne en duurzame wijk voor in de plaats gekomen. De eerste bewoners hebben inmiddels hun sleutel ontvangen en de rest wacht met smart tot het hun beurt is.

Door Lisette Broess-Croonen

VUGHT - De nieuwe sociale huurwoningen van de woonstichting Charlotte van Beuningen voorzien in een grote behoefte. “Het zijn kleinere woningen voor met name starters en senioren. Hier is veel behoefte aan op dit moment.” aldus Gerdie Jans Rat van de woningstichting. “Er zijn 152 woningen en appartementen gebouwd voor maximaal twee of drie personen. Duurzaamheid van deze wijk is belangrijk. De huizen zijn aardgasloos, hebben zonnepanelen en warmtebronnen. In de openbare ruimte worden veel bomen geplant. Gelukkig hebben we de oude beuk kunnen behouden, die het begin van het parkgedeelte markeert. Er zijn zelfs extra voorzieningen getroffen om de boom voor langere tijd gezond te kunnen houden. Het wordt een hele groene wijk met een parkachtige uitstraling. Groen is goed voor het welzijn en welbevinden.”

“Deze nieuwe wijk voorziet echt in een behoefte”

Nieuwe ziel

Samen met de bewoners is gekeken naar de inrichting van de wijk. “Er komt een tafeltennistafel, jeu-de-boulesbaan, pluktuin en insectenhotel en op een paar plekken bankjes. Door samen te werken met de nieuwe bewoners willen we deze buurt een nieuwe ziel geven. Dat hebben we ook gedaan met een burenboekje, waarin nieuwe bewoners zichzelf voorstellen.”

‘Doe die hekken maar weg’

Eefje Spiering (41) is één van de oude bewoners van de Grote Zeeheldenbuurt die terugkeert in de nieuwe wijk. “Het was wel een gek gevoel toen de sloophamer door mijn oude huis ging, maar de huizen waren echt op. Het energieverbruik was heel hoog, het was er tochtig en koud en de verwarmingsbuizen waren schots en scheef. De nieuwe huizen zien er supermooi uit. Het heeft niet de uitstraling van sociale woningbouw. Ik heb echt zin om hier te gaan wonen, doe die hekken maar weg. Gelukkig krijg ik al bijna de sleutel. Bij de inrichting van de wijk is heel goed geluisterd naar de oude wijkgroep en de nieuwe bewoners. Het wordt een hele mooie groene wijk met een uniforme uitstraling die rustgevend is.”

Participatie

Bart van de Water (28) gaat voor het eerst op zichzelf wonen en is blij dat dat in deze wijk is. “Deze kans krijg je niet zomaar als starter. Een nieuw modern huis in een wijk die centraal in Vught ligt. Er komen hier veel verschillende doelgroepen te wonen, jonge starters, singles en senioren. Deze wijk voorziet echt in een behoefte. Aan alle kanten straalt de wijk trots uit en ook de woningstichting straalt dat uit. We hebben als nieuwe bewoners alle kans gehad om betrokken te zijn bij de inrichting van de wijk. Het is een mooi participatieproject. Het is leuk om deze wijk vanaf het begin opgebouwd te zien worden. Geef me nu de sleutel maar, dan kan ik er gaan wonen.”

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding