<p>De Bossche Sharon van Offeren heeft een opvang voor dieren in nood. Een opvang waar elk dier welkom is, want elk dier telt. &quot;Het leven van een duif is voor mij net zo belangrijk als dat van een wasbeer&quot;</p>

De Bossche Sharon van Offeren heeft een opvang voor dieren in nood. Een opvang waar elk dier welkom is, want elk dier telt. "Het leven van een duif is voor mij net zo belangrijk als dat van een wasbeer"

Bossche Sharon redt dieren in nood

Vught was rond Pasen dagenlang in de greep van twee wasberen. De beestjes werden gevangen en één ervan werd naar Vooropvang de Maashorst in Schaijk gebracht. Hier vangt de Bossche Sharon van Offeren dieren in nood op.

door Lisette Broess-Croonen

DEN BOSCH - Al haar hele leven zorgt Sharon voor dieren in nood. Als kind kwam ze al thuis met dieren die zorg nodig hadden. Vooral vogels zitten in haar hart, wat haar de bijnaam ‘vogelvrouwtje’ opleverde. Haar grote droom: een opvang voor dieren in nood. Vier maanden geleden ging haar opvang open en sindsdien heeft ze al veel dieren opgevangen. “Vooral heel veel vogels, maar ook reeën, egels, hazen en nog veel meer. En onlangs dus ook een wasbeer uit Vught en een stinkdier dat in Den Bosch werd gevonden. De wasbeer was erg verwaarloosd, dus die hebben we snel naar een opvang gebracht die gespecialiseerd is in wasberen. Gelukkig gaat het al een stuk beter met hem. Het stinkdier was wel in goede conditie en wacht hier tot hij naar een nieuw huis kan.”

Exoot als huisdier

Zowel de wasbeer als het stinkdier waren duidelijk niet bang voor mensen en komen daarom vrijwel zeker bij een particulier vandaan. “Het is niet aan mij om te beslissen welke diersoort mensen mogen houden, zolang ze maar goed voor het beestje zijn. Maar een wasbeer is niet ideaal als huisdier. Ze slopen alles, hebben veel ruimte nodig en veel klimmaterialen. Bovendien zijn het nachtdieren en kan je jezelf afvragen of je er wel iets aan hebt als huisdier. Het belangrijkste is dat je goed nadenkt voor je een exoot als huisdier neemt, nog meer dan bij een ‘gewoon’ huisdier. De verzorging is echt anders.”

Sharon is geen voorstander van het afschieten van invasieve exoten, maar benadrukt wel dat ze niet thuishoren in de Nederlandse natuur. “Wasberen zijn bijvoorbeeld heel erg schadelijk voor onze natuur. Ze roven heel veel nesten leeg van (bedreigde) vogelsoorten. Ook voor mensen zijn ze niet ongevaarlijk, want ze kunnen een wormensoort bij zich dragen die schadelijk voor ons is. Daarom horen ze hier niet in het wild thuis. Maar afschieten zie ik liever niet. Breng ze dan maar naar ons, dan zoeken wij een goede plek voor ze. Dat geldt ook voor eigenaren die van dit soort dieren af willen. Zet ze niet zomaar buiten, maar breng ze naar de opvang. Dan wordt er goed voor ze gezorgd.”

Jonge bosuil

Niet alleen exotische dieren komen in de opvang terecht. In de hokken zitten eenden, duiven, kauwen en ook een jonge bosuil. “Deze dieren zijn gewond of verzwakt (regelmatig door toedoen van de mens) en wij zorgen ervoor dat ze aansterken en behandeld worden. Uiteindelijk zetten we ze weer uit in de vrije natuur. Al het werk wordt gedaan door vrijwilligers en we betalen alles uit eigen zak, want we krijgen geen subsidie. Daarom vragen we ook een vergoeding van dertig euro als iemand een dier wil adopteren. Daarvoor worden ze gevoerd, ontwormd en krijgen ze de zorg die ze nodig hebben.”

Alle hulp is welkom

De Bossche verhuisde speciaal naar Schaijk omdat het in niet mogelijk was om in Den Bosch een groot stuk grond te kopen dat betaalbaar was. “Gelukkig krijgen we veel hulp van mensen die spullen doneren. Maar extra hulp is altijd welkom. We kunnen ook nog meerdere vrijwilligers en flessenouders gebruiken. Die laatsten vangen tijdelijk jonge dieren op die nog met de hand gevoerd moeten worden. Ook hopen we hulp te krijgen van een dierenarts die voor ons kosteloos kleine ingrepen en euthanasie van kleine dieren wil doen. En natuurlijk hopen we dat de dieren die niet in het wild thuishoren, geadopteerd worden door lieve baasjes.” Meer info: https://www.facebook.com/vooropvang.de.maashorst/.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding