Foto: Stichting Migreat

Bossche Lisa houdt wake voor vluchtelingen: ‘Als Nederlander schaam ik mij’

Na een tijdje in een vluchtelingenkamp te hebben gewerkt, ging voor de Bossche theatermaakster Lisa van Schagen de knop om. Het vluchtelingenbeleid moet humaner. Om daar aandacht voor de vragen laat ze haar stad deelnemen aan de landelijke actie ‘Lopend Vuur’, waarbij er in plaatsen in heel Nederland wakes worden gehouden. Den Bosch is op woensdag 10 maart aan de beurt met een wake op het Leonardo Da Vinciplein.

Den Bosch - “In 2020 werkte ik vier maanden als vrijwilliger in het nieuwe vluchtelingenkamp op Lesbos”, vertelt Lisa, die coördinator is van de actie in Den Bosch. “Mensen, zoals jij en ik, leven in onmenselijke omstandigheden waar wij als land en als Europa verantwoordelijk voor zijn. Als Nederlander schaam ik mij voor het inhumane asiel- en migratiebeleid dat nu gevoerd wordt. Daarom voer ik actie om te laten zien dat er wel degelijk draagvlak is voor humaan asiel- en migratiebeleid.”

Sarajevo tot Amsterdam

Die demonstratie krijgt vorm binnen de landelijke actie Lopend Vuur, opgezet door Vluchtelingencomité Groningen en MiGreat. In ruim veertig plaatsen vinden er wakes en tochten plaats, die allemaal vlak voor de verkiezingen in Den Haag uitkomen. De demonstranten vragen aandacht voor de omstandigheden waarin gevluchte mensen moeten overleven in Europa, van Moria tot Calais en van Sarajevo tot Amsterdam.

Digidemonstratie

Op 10 maart komt de tocht aan in Den Bosch, waar om 18.00 op het Leonardo Da Vinciplein een wake plaatsvindt. Op 11 maart gaat de tocht verder richting Waalwijk. Om de cornamaatregelen te volgen is er een beperkt aantal demonstranten bij. ‘Digidemonstranten’ kunnen van zich laten horen via de livestream die tijdens de actie wordt uitgezonden via een speciale facebookpagina.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding