<p>Investeringen komen ook terecht bij de Grasso, het ICT-centrum van Den Bosch.</p>

Investeringen komen ook terecht bij de Grasso, het ICT-centrum van Den Bosch.

(Foto: Ed Hupkens.)

Brabant trekt samen op voor coronaherstel

De vijf grootste Brabantse steden, zeven middelgrote steden en de provincie gaan samen optrekken om Brabant zo goed mogelijk uit de coronacrisis te loodsen. Daarbij krijgt het samenwerkingsverband steun van het rijk en zelfs de Europese Unie om versneld te investeren in structurele groeikansen van de hele provincie. 

Den Bosch - De B5-gemeenten (Naast DeN Bosch zijn dat Breda, Eindhoven, Helmond, en Tilburg), M7-gemeenten (Bergen op Zoom, Meierijstad, Oosterhout, Oss, Roosendaal, Uden en Waalwijk), provincie en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij trekken hiervoor met elkaar op. Samen hebben ze zo’n tachtig projecten verzameld die de groei en het herstel van de provincie versneld ten goede moeten komen. Op zo’n schaal hebben de verschillende bestuurslagen nog niet eerder samengewerkt. 

Wat zit er voor ons in het vat?

Voor de gemeente ‘s-Hertogenbosch betekent dat investeringen in het verduurzamen van woningen, investeringen in ‘Den Bosch Datastad’ met een beveiligde glasvezelverbinding en geld voor ICT-bedrijventerrein de Grasso. Ook op de agenda staat het verduurzamen van tien schoolgebouwen met oog voor een betere luchtkwaliteit. 

Ook wil Den Bosch een ‘smart city’ worden, door ICT-toepassingen te gebruiken bij het ‘runnen’ van de stad. Verzamelde data wordt dan bijvoorbeeld ingezet om toeristen van informatie te voorzien of winkeliers van het te verwachten aantal klanten. Ook verkeer en energieverbruik kunnen gevolgd en gestuurd worden aan de hand van data.

Andere plannen

Een eerste groep projecten start dit jaar en moet in 2022 al afgerond zijn. Zo wordt onder andere het om- en bijscholingsplatform Brabant Leert opgeschaald, wordt maatschappelijk vastgoed verduurzaamd en wordt er een impuls aan de Brabantse binnensteden gegeven. 

Daarnaast gaan de partners aan de slag om scholen duurzamer en gezonder te maken door de ventilatie te verbeteren. Het vijfde project dat nu wordt opgepakt is het oprichten van een BrabantRing, digitale infrastructuur waarmee maatschappelijke organisaties veilig en betrouwbaar hun digitale dienstverlening kunnen verbeteren. 

Wij zijn aan zet

Volgens gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen heeft het rijk goed werk geleverd met noodsteun en is nu de beurt aan Brabant: “Nu zijn wij aan zet. We hebben de handen ineengeslagen om juist nu te investeren om goed uit de startblokken te komen. Want als we nu onze inwoners helpen met het verbeteren van hun vaardigheden, kunnen ze zo snel mogelijk weer een goede baan vinden. En als we nu onze binnensteden vitaler en gezonder maken, is het fijner wonen, werken en genieten na de crisis. Samen zorgen we ervoor dat we hier sterker uit komen.”

Geld uit Den Haag en Brussel

De investering van de provincie en beschikbare fondsen in deze agenda kan oplopen tot 165 miljoen. De gemeenten en private investeerders leggen tot hetzelfde bedrag in. Deze investeringen bestaan onder andere uit subsidies, leningen en participaties. Naast bijdragen van de provincie en gemeenten worden er ook fondsen van het Rijk en de Europese Unie aangesproken door de plannen.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding