<p>Mezen in nestkast</p>

Mezen in nestkast

(Foto: CLM)

Meer nestkastjes, meer mezen, minder rupsen

Om de jaarlijkse plaag van de eikenprocessierups zoveel mogelijk te beperken krijgt de gemeente ‘s-Hertogenbosch hulp van mezen. Deze vliegende bondgenoten zijn in tegenstelling tot ons wél dol op de jeukrupsen. Om de mezen te verwelkomen geeft de gemeente duizend nestkasten aan wijkraden die ze in eikenbomen hangen. 

Den Bosch -  Tijdens de Nationale Tuinvogeltelling van januari 2021 zijn ruim 4400 mezen in onze gemeente geteld. En dat is mooi, want half mei komen de eerste nesten van de eikenprocessierups weer tevoorschijn. Om nog meer mezen te verwelkomen krijgen Bossche wijkraden duizend nestkastjes, naargelang interesse en aantal eiken in de wijk. Wijkraden gaan samen met natuurgroepen en bewoners aan de slag om de vogelhuisjes in hun wijk op te hangen. 

De nestkasten worden gemaakt door werknemers van inHout in Sint-Michielsgestel. Dit is een houtwerkplaats van Cello waar mensen met een verstandelijke beperking dagbesteding krijgen.

Vogelvriendelijke tuin of balkon

Wil je ook meer mezen in je tuin of op je balkon? Zorg voor besdragende planten en vaste inheemse planten waar insecten op afkomen. Of hang ook een nestkast op. Je kunt een nestkast kopen óf zelf maken. Op de website van de vogelbescherming vind je handige (bouw)tips.

Naast deze manier van bestrijding van eikenprocessierups blijft de gemeente de rupsen ook wegzuigen uit de eikenbomen. Meer informatie over de eikenprocessierups vind je op de pagina Eikenprocessierups.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding