Foto:

Megaoperatie in JBZ: 250 knieën en heupen in acht weken

“Het idee is in deze en de volgende zeven weken acht tot negen patiënten per dag te opereren.” Die planning geeft orthopedisch chirurg Dirk van Oostveen die in het Jeroen Bosch Ziekenhuis een inhaalslag maakt. Het afgelopen jaar moesten orthopedische operaties worden uitgesteld en nu wachten veel mensen op een nieuwe knie of heup. Door een nieuwe manier van werken kunnen die operaties nu wel doorgaan en begint het JBZ aan een inhaalslag.

Den Bosch - Samen met de anesthesiologen, de OK en de fysiotherapeuten is de afdeling orthopedie van het JBZ een proef gestart om de komende weken zoveel mogelijk mensen te helpen. Ook de verpleeg- en thuiszorgorganisaties (VVT) in de regio helpen mee. 

Minder verpleging, minder bedden

Met de proef worden kunstheupen en -knieën geplaatst in operatiekamers die nu niet worden gebruikt. Dat ze niet worden gebruikt, komt omdat er een tekort is aan verpleegkundigen die voor de geopereerde patiënten kunnen zorgen. Verpleegkundigen worden ingezet in de zorg voor corona en sommigen zijn zelf ziek of zitten in thuisquarantaine. “We hebben dus nagedacht over hoe we deze zorg anders, slimmer konden organiseren”, legt chirurg van Oostveen uit. “Waarbij we zo min mogelijk een beroep hoeven te doen op onze verpleegkundigen en zo min mogelijk bedden bezetten.”

Zelfde dag nog naar huis

Dat krijgt de orthopedieafdeling voor elkaar doordat patiënten nog dezelfde dag naar huis gaan. Als het nodig is, kunnen ze een nacht blijven slapen. Als daarna verdere zorg toch nodig blijkt, krijgen de patiënten van en van de verpleeg- en thuiszorgorganisaties. 

Nieuw voor JBZ: ruggenprik op maat

Dat mensen snel naar huis kunnen, is ook te danken aan de samenwerking met de anesthesiologen. Die kunnen nu de verdoving via een ruggenprik beter op de patiënt afstemmen. Die ‘ruggenprik op maat’ stond al langer op het wensenlijstje van het ziekenhuis en ook daarvoor stond een testfase op stapel. De nieuwe ruggenprik is voor deze inhaaloperaties versneld ingevoerd. De verdoving is sneller uitgewerkt en mensen voelen zich over het algemeen beter na de operatie. Ze kunnen vrijwel direct weer bewegen en zelfs oefeningen doen onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Goed effect

Een hele verbetering, vindt Dirk van Oostveen: “Vroeger zeiden we tegen onze patiënten dat zij waarschijnlijk 2 of 3 dagen in het ziekenhuis moesten blijven na de operatie. En al konden ze eerder naar huis, dan gebeurde dat soms toch niet. Nu vertellen we ze dat ze dezelfde of de volgende dag al naar huis mogen als het goed gaat. Het lijkt wel alsof dat ook een effect heeft. De patiënten die tot nu toe zijn geopereerd, zijn bijna allemaal dezelfde dag of de volgende dag naar huis gegaan.”

Een van de eerste patiënten

Hans van de Ven werd als een van de eerste opgeroepen om een nieuwe knie te krijgen. “In oktober van vorig jaar had ik mijn eerste afspraak bij Orthopedie. Afgelopen jaar werd de pijn in mijn knie steeds erger. Alle voorbereidingen werden getroffen voor een operatie maar de afspraak kon door de tweede coronagolf niet gemaakt worden. Nu wen je wel aan de pijn bij het lopen maar het is wel vervelend. En als ik sliep, werd ik soms wakker van een steek in mijn knie. Ik heb altijd op hoog niveau gesport, en dan zit je opeens thuis en kun je bijna niks meer.”

“Toen ik begin februari nog eens contact opnam, hoorde ik dat er een plan was om mensen zoals ik weer te kunnen opereren. Gisteren was het zover. Ik kreeg een nieuwe knie. Het is allemaal goed gegaan. Na de operatie kon ik al vrijwel direct een beetje bewegen en heb ik wat stapjes gemaakt achter een looprek. Vandaag ga ik lekker weer naar huis. Na de zomervakantie hoop ik weer te kunnen gaan sporten.”

250 mensen helpen

Dirk van Oostveen: “Het idee is in deze en de volgende zeven weken acht tot negen patiënten per dag te opereren.” In totaal hopen de orthopeden de komende acht weken zo’n 250 patiënten te helpen. Hoe lang we werkelijk kunnen doorgaan, hangt af van de ontwikkelingen op het gebied van corona.”

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding