Bekende Bosschenaar helpt fietsende Fries bij zijn tocht voor Diabetesfonds


Foto: Anko Stoffels

Bekende Bosschenaar helpt fietsende Fries bij zijn tocht voor Diabetesfonds

De Bossche Omroep berichtte eerder over Sam Mebius, die zaterdag 20 februari op de fiets springt voor een tweehonderd kilometer lange rit van zijn woonplaats Heerenveen naar Den Bosch. Dat doet hij om geld op te halen voor het Diabetesfonds. In de week voor zijn tocht krijg de fietsende Fries een steuntje in de rug van de geboren Bosschenaar Maarten de Gruyter, die hem warme fietstenues en een mooi geldbedrag schenkt. 

Heerenveen/Den Bosch - Sam (19) kreeg vorig jaar te horen dat hij diabetes heeft. Op verjaardagen moet hij daarom taartjes laten staan, maar Bossche bollen mogen wel en die gaan erin als zoete koek. De échte Bossche bol van Jan de Groot heeft hij nog niet geproefd. Daarom fietst hij zaterdag 20 februari naar Den Bosch en laat hij zich sponsoren voor het Diabetes Fonds. 

Samenwerking aangaan

Om zijn actie wat bekendheid te geven, bediende Sam zich van de (sociale) media en kwam het bericht ook Maarten de Gruyter ter oren.  “Ik stuurde al mijn volgers berichtjes over mijn actie voor het goede doel en vroeg om donaties”, vertelt Sam. “Vervolgens kreeg ik een reactie van Maarten, die een van mijn volgers was. Hij wilde een samenwerking aangaan.” Niet veel later doneerde de vastgoedontwikkelaar 3.000 euro en fietskleding. 

Uit ervaring

De Gruyter, medeoprichter van vastgoedontwikkelaar Boelens de Gruyter, was geraakt toen hij las over de actie van Mebius. “Geweldig dat hij deze enorme uitdaging aangaat en daarmee zo veel geld ophaalt voor het onderzoek naar diabetes. Dat is hard nodig.” De ondernemer spreekt uit ervaring. Bij hem werd op zijn zevende diabetes type 1 vastgesteld. Sindsdien is zijn dagelijks functioneren beperkt en hij ziet bijvoorbeeld steeds slechter.

Cirkel rond

Zijn compagnon Harm Boelens werd een half jaar geleden ook persoonlijk geconfronteerd met diabetes type 1: de ziekte werd geconstateerd bij zijn 12-jarige zoon Jimmy. “Maar de fietstocht van Sam sprak ons ook aan vanwege onze roots”, aldus Harm Boelens. “Ik kom uit Friesland, Maarten uit Brabant. Sam fietst van mijn geboortegrond naar die van Maarten, dat maakt de cirkel rond.”

Onderzoeksstichting

Om een vuist te maken tegen diabetes type 1 richtte Maarten de Gruyter dertien jaar geleden stichting DON (Diabetes Onderzoek Nederland) op. Onder die vlag wordt geld ingezameld voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. Hoewel De Gruyter inmiddels voorzitter af is, maakt hij zich nog altijd hard voor de zaak. “De drive die ik heb, zie ik terug bij Sam. Prachtig om te zien dat hij zo fanatiek bezig is om zijn doel te behalen en om letterlijk en figuurlijk te strijden tegen diabetes. We sturen wel eens berichtjes naar elkaar. Het gaat hem zeker lukken!” 

Avondklok maakt het moeilijker

De teller van de sportieveling staat inmiddels op ruim 20.000 euro, waarmee hij zijn streefbedrag heeft gehaald. De Fries hoopt dat mede door zijn inzamelingsactie diabetes eindelijk te genezen is. “Zodat er een wonderpil komt die mij en anderen beter maakt.” Niet alleen zijn ziekte, maar ook corona maakt de uitdaging groter. “Ik was aanvankelijk van plan om rond 2.00 uur ’s nachts van start te gaan, maar door de avondklok kan ik pas om 4.30 uur ’s ochtends weg. Het is nog steeds haalbaar hoor, maar het wordt iets krapper”, zegt Sam. De weersvoorspelling is gunstig voor 20 februari, maar ook als het wat kouder is hoeft Mebius zich geen zorgen te maken. “Ik heb twee winterpakken van Boelens de Gruyter ontvangen, daarmee moet het lukken.”

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding