Meer cultuur tijdens school, in plaats van ‘bovenop’ school


<p>Leren gebeurt niet altijd onder het dak van de school. Ook in bijvoorbeeld een keramiekwerkplaats kunnen aan belangrijke vaardigheden gewerkt worden.&nbsp;</p>

Leren gebeurt niet altijd onder het dak van de school. Ook in bijvoorbeeld een keramiekwerkplaats kunnen aan belangrijke vaardigheden gewerkt worden. 

(Foto: Ksenia Chernay)

Meer cultuur tijdens school, in plaats van ‘bovenop’ school

Een bezoek aan het museum, een voorstelling bijwonen of een ander ‘cultureel’ uitje zou onderdeel moeten worden van het lesaanbod op basisscholen. Geïntegreerd in het lespakket en niet als ‘los’ extraatje bovenop de normale schoolweek. Om dat voor elkaar te krijgen gaat Huis73 als cultuurexpert aan de slag, geholpen met geld van de provincie. 

Den Bosch - De komende vier jaar is er namelijk 7,3 miljoen euro beschikbaar voor cultuureducatie in Brabant. Dat geld is onder andere bedoeld voor advies aan scholen, deskundiger maken van leraren en de uitvoering van het cultuuronderwijs. Voor de Bossche kinderen gaat Huis73 zich met die opdracht bezighouden.

Voor alle kinderen 

In de praktijk krijgen die plannen invulling rond de gedachte ‘niet stapelen, maar vervangen’. Ofwel niet bovenop het bestaande onderwijs aanbieden, maar onderdeel laten maken van het onderwijs dat nu al aangeboden wordt. Zo zou een museumbezoek een geschiedenisles kunnen vervangen, of krijgen kinderen muziekles als les voor sociaal-emotionele vorming. Op die manier moet cultuuronderwijs toegankelijker worden voor alle kinderen.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding