Eenzaamheid? ‘Beter dan een foute relatie’


Foto: Marina Meijers

Eenzaamheid? ‘Beter dan een foute relatie’

Met een door corona wellicht eenzame Valentijnsdag op komst, waarschuwen welzijnsorganisaties: vul je eenzaamheid niet op met een (foute) relatie. Die organisaties, waaronder Humanitas in Den Bosch, bieden als wapen een zelfhulpcursus tegen eenzaamheid aan. 

Den Bosch - “Het is een moeilijke tijd, we zitten nog steeds in lockdown en vooral als je geen relatie hebt en alleen woont, kan dat lastig zijn”, begrijpt de organisatie. “Op Valentijnsdag is het gemis van een partner dan extra voelbaar. Voor mensen die eenzaam zijn, lijkt het hebben van een partner vaak dé oplossing.” Toch is de liefde niet de meest duurzame uitweg.

Kortetermijnoplossing

“Een goede relatie maakt je leven mooier en rijker, maar een relatie kan niet een oplossing zijn voor je problemen”, redeneert Humanitas. “Dat is ook niet eerlijk tegenover je toekomstige partner. Als je je vaker eenzaam voelt dan je wil, dan zou je dáár iets aan moeten doen in plaats van het gat dat je voelt, dichten met een relatie. Dat is een kortetermijnoplossing.”

Kwetsbaar

“Als je eenzaam bent, bestaat het gevaar dat je kwetsbaar bent”, aldus Humanitas, “en misschien kiest voor iemand die niet zo goed bij je past. Mensen om je heen, bieden bescherming. Je kunt over je relatie praten met vrienden of vriendinnen; ook dat maakt dat je sterker staat in het leven en in een (nieuwe) relatie.” 

‘Alleen willen is niet genoeg’

Twaalf welzijnsorganisaties in Nederland bieden daarom een zelfhulpcursus tegen eenzaamheid aan, ook Humanitas Den Bosch. Eva Geelen heeft die cursus ontwikkeld en weet: “Veel deelnemers willen niks liever dan een relatie. Maar ik zeg altijd: ‘werk eerst aan je netwerk, dan komt die relatie vanzelf wel’. En vaak gebeurt dat ook. Alleen willen is niet genoeg, je moet er ook wat voor doen. In onze zelfhelpcursus leer je hoe je dat aanpakt”.

https://www.humanitas.nl/afdeling/s-hertogenbosch/

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding