‘Ik laat de stellen echt met elkaar praten en luisteren’


<p>Volgens relatiecoach Sharon Overweg is het zien opbloeien van een relatie, het mooiste wat er is. Ze helpt stellen met problemen in hun relatie om deze weer beter te maken. Tekst en foto: Lisette Broess-Croonen.</p>

Volgens relatiecoach Sharon Overweg is het zien opbloeien van een relatie, het mooiste wat er is. Ze helpt stellen met problemen in hun relatie om deze weer beter te maken. Tekst en foto: Lisette Broess-Croonen.

(Foto: Lisette Broess-Croonen)

‘Ik laat de stellen echt met elkaar praten en luisteren’

Ieder jaar zijn er twee pieken in het aantal echtscheidingen: na de zomervakantie en na de feestdagen in december. “Als mensen ineens veel bij elkaar zijn, kunnen spanningen oplopen.” legt relatiecoach Sharon Overweg uit. “Een relatie is niet altijd alleen maar leuk, maar een crisis kan ook een nieuw begin zijn.”

Door Lisette Broes-Croonen

Vught - De Vughtse zag de afgelopen jaren veel stellen uit elkaar gaan. Zij heeft zelf in haar eigen huwelijk ook voor verschillende uitdagingen gestaan, waar ze samen beter uit zijn gekomen. Dat inspireerde haar om met haar man een theaterlezing te maken: Vitamine L(iefde). Niet als rolmodel, maar we zijn juist heel open en kwetsbaar over wat er bij ons goed gaat en juist niet. Het is een interactieve lezing, intiem en openhartig, maar ook met veel zelfspot, wat zorgt voor veel herkenning onder het publiek. Dankzij de goede reacties die we hierop kregen, ben ik een opleiding tot relatiecoach gaan volgen. Nu geef ik relatietherapie en heb ik een online relatiecoachprogramma.”

Communicatie

“Ik ben niet voor de eeuwige relatie als het niet meer gaat, maar ik vraag me wel altijd af of de liefde wel écht weg is. Als relatiecoach laat ik de stellen écht met elkaar praten en luisteren. Geen gesprek met de telefoon in de hand, maar met onverdeelde aandacht voor elkaar. En vooral ook praten over je gevoelens, want dat wordt vaak overgeslagen. We hebben de neiging om in de verwijten te gaan, maar je kan ook een behoefte uitspreken. Dus niet meteen beginnen met een oordeel of een eis, maar met een verzoek. Geweldloze communicatie met respect voor jezelf en de ander.”

Liefde

Per jaar horen zeventigduizend kinderen in Nederland dat hun ouders uit elkaar gaan. “Je weet nooit wat er achter de voordeur gebeurt, maar ik heb wel soms het gevoel dat stellen niet het onderste uit de kan halen, ook omdat ze werkelijk niet meer weten hoe ze nog verder kunnen. Dan kom je er niet zomaar meer uit met z’n tweeën, en lijkt uit elkaar gaan nog de enige optie. Men denkt dat de liefde (ver) weg is, maar ik zie in mijn praktijk dat de liefde vaak nog heel dichtbij is, weggestopt onder een dikke laag stof van oordelen, verwijten en projecties. Als je daarmee aan de slag gaat, kan er weer iets heel moois ontstaan. Het ontroerd me telkens weer, wanneer dat gebeurd”.

Perfecte plaatje

Mensen hebben een hoge verwachting van het leven en hun relatie. Maar het leven is gewoon niet altijd leuk en het perfecte plaatje bestaat niet. Het gras lijkt groener bij de buren, maar dat komt omdat daar meer shit op ligt. Nogmaals, je kunt nooit achter de voordeur kijken. Sta weer eens open voor de ander en kijk zelf ook in de spiegel. Het is belangrijk om te proberen de relatie te behouden, zeker als je kinderen hebt. In mijn werk vind ik het mooi om te zien dat mensen weer echt met elkaar in contact komen. En als je dan de liefde weer ziet opbloeien, is dat het allermooiste wat er is. Maar ook als het niet blijkt te werken, kan je er wel voor zorgen dat je op een goede manier uit elkaar gaat.”

Hoop en uitzicht

In coronatijd zitten veel mensen extra veel bij elkaar op de lip en dat is niet altijd gemakkelijk. “Zorg voor je eigen ruimte, als het kan creëer je ergens een plekje voor jezelf. Ga ook lekker naar buiten, de natuur in. Dat is echt goed voor je. En laat elkaar een beetje met rust, zit elkaar niet te veel op de nek. Hoewel er nu veel onzekerheid is, is deze tijd juist ook perfect om plannen voor de toekomst te maken. Misschien wil je een nieuwe baan of droom je over een mooie vakantie. En zoek een nieuwe hobby en ontwikkel jezelf. Plannen maken geeft hoop en uitzicht en ook in onzekere tijden mag je wensen hebben.”

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding