Huizenprijzen in Den Bosch blijven stijgen; minder keuze voor woningzoekers


Foto:

Huizenprijzen in Den Bosch blijven stijgen; minder keuze voor woningzoekers

DEN BOSCH, 14 januari 2021 - De Nederlandse woningmarkt is volop in beweging en in regio Den Bosch is dat niet anders, ziet NVM-makelaar Jan Pashouwers van Hendriks Makelaardij. In Den Bosch en omgeving is de gemiddelde huizenprijs in het vierde kwartaal van 2020 gestegen naar 386.000 euro. Dit is 7,8 procent hoger dan een jaar eerder.

 In Nederland werd in het vierde kwartaal van 2020 gemiddeld 365.000 euro betaald voor een woning. Landelijk is de prijsstijging van 11,6 procent. Niet eerder steeg de prijs zoveel in een jaar. Jan Pashouwers ziet ook dat veel mensen een bod doen dat hoger ligt dan de vraagprijs: “In mijn werkgebied wordt maar liefst 46,5 procent van de woningen boven de vraagprijs verkocht.”

Minder keuze voor de woningzoeker
In het vierde kwartaal werden er 645 woningen aangeboden in regio Den Bosch. Jan Pashouwers licht toe: “Het lage aanbod zorgt ervoor dat een woningzoeker rond Den Bosch keuze heeft uit 2 woningen. In een evenwichtige woningmarkt ligt dit aantal tussen de 5 en 10 woningen.”

De toenemende schaarste is terug te zien in de verkooptijd. In Den Bosch en omstreken staat een huis gemiddeld 30 dagen te koop, het landelijk gemiddelde is 29 dagen. Op dit moment kent Nederland het laagste woningaanbod in 20 jaar.

De stad uit
Makelaar Jan Pashouwers helpt niet alleen kopers en verkopers in de omgeving Den Bosch, maar ook steeds meer woningzoekers van een van de andere vestigingen in het land. Jan Pashouwers vertelt: “We zien een duidelijke trend van verhuizingen vanuit de Randstad.” In 2020 zocht bijna 10 procent van de kopers uit de Randstad een woning in een andere provincie. In 2015 gold dit voor 5,5 procent van de kopers uit de Randstad. Het nieuwe huis buiten de Randstad is in 2020 gemiddeld 40 m2 groter dan de woning die achtergelaten wordt. De meest genoemde reden is dat men voor hetzelfde geld meer leefruimte krijgt.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding