Verpleegkundige Michelle kreeg eerste prik: ‘Blij dat het vaccineren is begonnen’


<p>Het eerste coronavaccin voor JBZ-medewerkers was voor verpleegkundige Michelle van de Langenberg. Foto: Jeroen Bosch Ziekenhuis</p>

Het eerste coronavaccin voor JBZ-medewerkers was voor verpleegkundige Michelle van de Langenberg. Foto: Jeroen Bosch Ziekenhuis

(Foto: TAMINIAU MAA)

Verpleegkundige Michelle kreeg eerste prik: ‘Blij dat het vaccineren is begonnen’

DEN BOSCH - Als eerste medewerker van het Jeroen Bosch Ziekenhuis werd verpleegkundige Michelle van de Langenberg (25) vorige week woensdag gevaccineerd tegen Covid-19. “Dit is de enige manier om corona te bestrijden.”

Door Lisette Broes-Croonen

Als verpleegkundige op de afdeling interne geneeskunde / nefrologie komt Van de Langenberg al vanaf het begin van de pandemie veelvuldig in aanraking met coronapatiënten. “Onze afdeling telt eenentwintig coronabedden die nagenoeg altijd vol liggen. Ik heb ook de eerste patiënt verpleegd die in dit ziekenhuis corona bleek te hebben. Het is zeker zinvol om mezelf te laten vaccineren. Om te voorkomen dat ik zelf ziek word, maar ook om de kwetsbare mensen te beschermen waarmee ik werk. Om die laatste reden neem ik ook ieder jaar de griepprik. Over drie weken krijg ik de tweede prik en dan ben ik maximaal beschermd tegen corona. Vaccineren is bovendien de enige manier om corona te bestrijden. Veel mensen hebben nog moeite om zich aan de regels te houden en het zou kunnen dat er nog een extra piek komt door de feestdagen. Nu al gaat de ene patiënt naar buiten en komt de andere meteen weer binnen. Van deze patiënten gaat een enkeling door naar de IC of komt te overlijden.”

Erg ziek
Het ziekenhuis werkt sinds kort met Covid at home. “Patiënten die wel zuurstof nodig hebben, maar verder niet al te ziek zijn, worden nu thuis behandeld door de huisarts. Maar de bedden in ons ziekenhuis liggen nog steeds vol. Vooral met patiënten in de categorie zestig tot zeventig jaar zonder voorgeschiedenis. Zij waren voorheen gewoon gezond en zijn door corona nu erg ziek. Laatst hadden we een weekend waarin op onze afdeling meerdere patiënten overleden. Dat is zwaar ja. Je wilt goede zorg leveren waardoor je patiënten opknappen. Het is moeilijk als je iemand niet kan helpen. Het is ook vreemd dat deze mensen zich vaak relatief goed voelen, maar dat wij aan de zuurstofwaardes zien dat het helemaal niet goed gaat. Daarom is het soms lastig om in te schatten hoe slecht het met iemand gaat. Patiënten zien niet aankomen dat ze naar de IC moeten of komen te overlijden.”

Hoge druk
De druk op de zorg is hoog door corona. “Ik werk zelf al fulltime, maar draai als het kan nog extra diensten, net als alle collega’s. Op een corona-afdeling dragen we met twee medewerkers zorg voor meerdere patiënten, een senior en een junior. Normaal doe je dat alleen. De druk is ook hoog omdat we collega’s hebben die in quarantaine zitten vanwege een besmette huisgenoot of omdat ze zelf ziek zijn. Ik ben blij als ik een keer een vrije dag heb, maar ik kom gelukkig nog wel aan mijn rust toe. Het zal wel fijn zijn als er minder coronapatiënten zijn. Nu ligt de zorg voor onze andere patiënten deels stil en hoe langer dat duurt, hoe vervelender het voor hen is. Daarom zijn we extra blij dat er nu met het vaccineren is begonnen.”

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding