Congresgebouw 1931 en de Grasso uitgelicht in ‘Gebruikte stenen’ op Omroep Brabant


<p>Nu een congresgebouw, maar &#39;1931&#39; was vroeger de plek waar in Den Bosch het vee verhandeld werd.</p>

Nu een congresgebouw, maar '1931' was vroeger de plek waar in Den Bosch het vee verhandeld werd.

(Foto: )

Congresgebouw 1931 en de Grasso uitgelicht in ‘Gebruikte stenen’ op Omroep Brabant

DEN BOSCH - In het tv-programma ‘Gebruikte Stenen’ laat Omroep Brabant industrieel erfgoed in Brabant zien. Op dinsdagavond 12 januari gaat Hannelore Den Bosch en laat ze het congrescentrum 1931 en voormalig machinefabriek Grasso zien. 

Verspreid over Brabant vind je heel veel industrieel erfgoed zoals voormalige fabrieken en bedrijfsgebouwen. Soms zijn ze vervallen en rijp voor de sloop, maar er zijn er ook die na sluiting een tweede leven krijgen. Voor het tv-programa ‘Gebruikte stenen’ bezoekt Hannelore Struijs in Brabant een groot aantal voorbeelden. In Den Bosch gaat Hannelore voor de tweede keer op zoek naar industrieel erfgoed. Ze begint aan de Oude Engelenseweg. Op het gebouw van de Brabanthallen prijkt in grote letters ‘1931’. Johan van den Eijnden van de gemeentelijke afdeling Erfgoed vertelt haar over de ontstaansgeschiedenis van de veemarkthallen die hier in dat jaar werden gevestigd.

Machinefabriek
Daarna lopen ze naar de Grasso, een imposant fabriekscomplex ook aan de westkant van het spoor. Net buiten de oude stad was hier in 1912 een stuk moeras drooggelegd voor de bouw van deze machinefabriek, die bestond uit een kantoorpand met grote productiehallen ernaast. Er werden daar koelmachines voor onder andere de zuivelindustrie gemaakt. Het kantoorgebouw en de hallen zijn nu een Rijksmonument en eigendom van de gemeente. Van den Eijnden vertelt over de architectuur van het kantoorgebouw, maar toont haar ook de nog steeds zichtbare schade die het in 1944 opliep tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Tweede leven
Het bedrijf Grasso is al jaren geleden overgegaan in GEA, dat nog steeds in de productiehallen koelprocessoren en tegenwoordig ook warmtepompen maakt. Bertie Geerts is een van de werknemers al sinds het Grasso was en hij heeft jaren geleden het beheer van het bedrijfsarchief op zich genomen. Hij leidt Hannelore rond in het kantoorpand. Dit staat nu leeg, maar hier zal een moderne ICT-community worden gehuisvest. Opnieuw komt de Tweede Wereldoorlog ter sprake, als Hannelore hoort wat er ooit in de kelder van het gebouw is gebeurd.

Kijk naar ‘Gebruikte stenen’ op Omroep Brabant, iedere dinsdagavond vanaf 17.50 uur op tv, daarna ieder uur herhaald. Omroep Brabant is te vinden bij Ziggo op kanaal 30 (buiten Brabant op kanaal 712) en KPN kanaal 507. Ook op zaterdag om 18.05 uur wordt het programma herhaald. 

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding